Handelingen

Dokkum, Stationsweg 39 - Chr. Geref. Kerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 30 aug 2021 om 18:11


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Christelijke Gereformeerde Kerk
Genootschap: Christelijke Gereformeerde Kerk
Provincie: Friesland
Gemeente: Noardeast-Fryslân
Plaats: Dokkum
Adres: Stationsweg 39
Postcode: 9101HX
Inventarisatienummer: 08841
Jaar ingebruikname: 1976
Architect: Wiersma, K.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

In 1976 gebouwd achter de eerdere kerk. Na voltooiing van de nieuwe kerk is de oude afgebroken. Geen toren.

Tussen de Chr. Geref. Kerk (1976, K. Wiersma) en het gebouw met vergaderruimte en jeugdhonk is een verbinding gebouwd. Het is een zaal voor ongeveer 100 personen die bij de kerkzaal kan worden getrokken. Ook zijn vergaderzalen, een nieuwe toiletgroep en een ruime hal bijgebouwd. Zaterdag 24 mei 2008 vond de officiële ingebruikname plaats. (60-08)

Orgel

Het orgel is gebouwd door M. Ruiter in 1977, met gebruikmaking van ouder materiaal van het vorige orgel van J.F. Kruse uit 1890.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 27 mei 2008.

De christelijke gereformeerde kerk te Dokkum heeft zaterdag na bijna twee jaar van slopen, verbouwen, vernieuwen en herinrichten haar uitgebreide kerkgebouw in gebruik genomen. De openingshandeling werd verricht door S.K. Sijtsma, de oudste vrijwilliger, Tj. Leijstra, lid van de bouwcommissie en Jesse Tjerkstra, het jongste gemeentelid. Met behulp van een sleutel, verborgen in een kinderwagen, werd de deur opengemaakt. Zondagmiddag stond de gemeente in een speciale kerkdienst stil bij de uitbreiding van het nieuwe kerkelijk centrum.

Ruim twaalf jaar geleden werd het naast de kerk gelegen pand aangekocht. Het voorste gedeelte werd doorverkocht aan de andere buurman. Het achterste deel nam de gemeente in gebruik als extra vergaderruimte. De bovenverdieping van het gebouw werd omgebouwd tot jeugdhonk.

De wens beide gebouwen aan elkaar te koppelen en daardoor ook een grote vergaderzaal te realiseren, werd steeds sterker. Na goedkeuring van de ledenvergadering werd er in oktober 2006 begonnen met de eerste werkzaamheden. De nieuwbouw en verbouwing resulteerden in een grote zaal voor ongeveer 100 personen, een ruime hal, een aantal vergaderzalen en een compleet nieuwe toiletgroep.

De huidige kerkzaal biedt ruimte aan 300 personen. Door het openschuiven van een vouwwand kan nu ook de nieuwe zaal in voorkomende gevallen bij de kerkzaal betrokken worden. Er zijn dan 500 zitplaatsen beschikbaar. De totale verbouwkosten bedroegen 375.000 euro.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur