Handelingen

Doorwerth, Van der Molenplein 1 - O.L. Vrouw van Lourdes (1933 - 2018)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouw van Lourdes
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Renkum
Plaats: Doorwerth
Adres: Van der Molenplein 1
Postcode: 6865HA
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1933
Architect: Wilke, J.
Huidige bestemming: bed & breakfast
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Nieuw opgerichte R.K. parochie en kerk in Doorwerth uit de jaren 1930. Eenvoudige zaalkerk met dakruiter in licht expressionistische vormen. Kruiswegstaties uit ca. 1937 door Willem Wiegmans (1892-1942). Interieur gemoderniseerd bij de liturgische vernieuwingen in de jaren 1960.

Deze Rooms Katholieke kerk heeft als enige kerk van Nederland een Davidster in de voor- en achtergevel.

Orgel

De bouwer en bouwjaar van het orgel is niet bekend. Wel is bekend dat firma J.J. Elbertse aan het orgel heeft gewerkt, namelijk in 1953 en 1977. In 1977 is het orgel verplaatst naar de apsis en is het orgel voorzien van een nieuw front.

In de media

  • Uit Gelderlander.nl 17 juni 2015

De rooms-katholieke Titus Brandsma Parochie sluit binnen 2 jaar 2 kerken. Het gaat om de kerken in Doorwerth en Heelsum. Dat staat in een brief van het bestuur en het pastoraal team aan de parochianen. Waarschijnlijk is de kerk in Lunteren over 3 tot 5 jaar aan de beurt.

  • Uit Hooglaag.nl, d.d. 13 januari 2018

De Rooms-katholieke kerk Onze Lieve Vrouw van Lourdes in Doorwerth is voor de laatste keer te bezichtigen. Zondag 21 januari 2018 is het gebouw aan het van der Molenplein tussen 13.00 en 16.00 uur geopend voor alle belangstellenden. Nico van Schaik, die zich in de historie van de kerk heeft verdiept, leidt hen rond langs de kunstwerken en andere bezienswaardigheden. Op 11 februari is de slotviering.

Precies 84 jaar geleden, op 12 februari 1934, is de kerk ingewijd op de feestdag van OL Vrouw van Lourdes. Al in 1920 vonden er vieringen plaats in de kantine van rubberfabriek Hevea. Met het oog op de verdere ontwikkeling van het dorp Doorwerth schonk de Cardanus Exploitatiemaatschappij grond voor de bouw van de kerk. Het gebouw kreeg een zakelijk uiterlijk en een uitbundig interieur. Markante hoogtepunten zijn de levendige Kruiswegstaties van Willem Wiegmans en de glas-in-loodramen van de Doorwerthse glazeniers jhr. Octave van Nispen tot Pannerden en Henry Duchêne.

De kerk viel onder de zelfstandige parochie Doorwerth-Heveadorp-Wolfheze. In Doorwerth kwam een rijk katholiek leven tot bloei, met een kleuterschool, later ook een lagere school en MAVO, een Trefcentrum en een klooster, die intussen zijn gesloten of in grotere verbanden opgegaan. In 2010 is de parochie Doorwerth samen met tien andere aan de zuidwestkant van de Veluwe en in het Valleigebied opgegaan in de parochie zalige Titus Brandsma. Het aantal belijdende katholieken in Doorwerth, Heveadorp en Wolfheze was bij de oprichting van de parochie in 1934 270. In de jaren '60 waren het er ruim 1.500. De laatste jaren zijn er enkele tientallen praktiserende gelovigen.

De afscheidsviering is op zondag 11 februari 2018 om 10.00 uur. Enige tijd daarna wordt de kerk aan de eredienst onttrokken. Het gebouw is een gemeentelijk monument. De kunstwerken die deel uitmaken van de kerk blijven behouden, wanneer het gebouw zijn nieuwe bestemming krijgt.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur