Handelingen

Dordrecht, Jan Ligthartlaan 3 - De Kandelaar

Uit Reliwiki

Versie door Waterman (Overleg | bijdragen) op 12 feb 2019 om 01:24
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Kandelaar
Genootschap: Gereformeerde Kerken in Nederland (Vrijgemaakt)
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Dordrecht
Plaats: Dordrecht
Adres: Jan Ligthartlaan 3
Postcode: 3312KD
Jaar ingebruikname: 1971
Architect:
Huidige bestemming: kerk Eljakim
Monument status: geen

Geschiedenis

Moderne kerk met toren. Deze werd te klein voor de Geref. Kerk Vrijgemaakt (GKV) in Dordrecht.

Buiten gebruik als GKV in 1993. Vanaf 1993 Volle Evangeliegemeente Eljakim.

Geschiedenis. Bron: kerkindordt.nl

De Kandelaarkerk is niet het eerste eigen gebouw van de Dordtse vrijgemaakten. Aan de Jan Ligthartlaan heeft de naam “de Kandelaar” al eerder geprijkt. Al in 1986 begon dit gebouw te klein te worden. Het tekort aan vergaderruimte kon worden opgevangen door het huren van lokalen in een tegenover de kerk gelegen schoolgebouw. Maar het uit zijn voegen barsten van de kerkzaal op zondagen – en wat te denken van Avondmaalszondagen met zeven tafels – vroeg om een structurele aanpak.

Verbouwplannen sneuvelden. Aan bestaande kerken was niet te komen. Nieuwbouw bleek de enige optie. In 1993 was de kogel door de kerk. Het oude gebouw werd verkocht en een tijdelijk onderkomen werd gevonden in de Kruiskerk, het gebouw van de Baptisten aan de Vrieseweg.

Voor het nieuw te ontwerpen gebouw, is de keuze gevallen op architect De Ruiter. Niet onterecht, want ook in Dordt heeft hij een verrassend gebouw neergezet. Een halfronde kerkzaal met daar omheen twee halve ringen. De buitenste heeft in het midden de entree met uitzicht op het liturgisch centrum en bevat verder onder meer vergaderfaciliteiten; de binnenste ring vormt de hal met aan de uiteinden vergaderruimten. Het balkon tegenover de preekstoel draagt het orgel. Dit orgel deed oorspronkelijk dienst als concertorgel in Musis Sacrum in Arnhem.

Links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur