Handelingen

Dordrecht, Oudendijk 110 - Rehoboth

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Rehoboth
Genootschap: Gereformeerde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Dordrecht
Plaats: Dordrecht
Adres: Oudendijk 110
Postcode: 3318AH
Inventarisatienummer: 01823
Jaar ingebruikname: 1913
Architect:
Huidige bestemming: Buitenlandse kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Gebouwd in 1913 als verenigingsgebouw van de Dubbeldamsche Werkliedenvereniging "Helpt Elkander". Vanaf 1945 aangekocht en verbouwd door de Gereformeerde Kerk waarbij de kerk de naam Rehoboth kreeg. Buiten gebruik als Gereformeerde kerk in 1966 toen de Gereformeerde Kerk de Maranathakerk aan de Gravensingel in gebruik nam. Hierna is het gebouw tot 2015 in gebruik geweest als Rooms - Katholieke parochiekerk onder de naam Emmanuelkerk. Ook in gebruik geweest door een Pinkstergemeente. Sinds 2016 is de kerk in gebruik bij de Stichting Wis en Waarheid.

  • 1913 - 1945 Verenigingsgebouw
  • 1945 - 1966 Gereformeerde Kerk Rehoboth
  • 1966 - 2015 Rooms-Katholieke Emanuëlkerk
  • 2015 - Stichting Wis en Waarheid
  • 2016 - Sinds januari 2016 is het kerkgebouw in gebruik bij de Helemaal Hernieuwde Kerk Dordtse Rehoboth Gemeente (advertentie in Dordt Centraal, 24 augustus 2016).
  • 2019 - Het plan om een basisschool in het gebouw te starten, is niet van de grond gekomen. Daarom staat de kerk nu te koop. De bestemming van het vrijstaande gebouw is “maatschappelijk” maar kan eventueel via een bestemmingsplan wijziging ook worden omgebouwd tot woning
  • 2019 - Op 9 augustus 2019 werd het kerkgebouw te koop aangeboden met een vraagprijs van 449.000 euro. Twee maanden later was het verkocht. De kerk heeft daarna weer een nieuwe eigenaar gekregen de Filipijnse Christelijke Kerkenvereniging UCCP. De UCCP is een protestants evangelische kerk en verenigt de Presbyteranen, Filipijnse Methodisten Broederschappen, Discipelen en Congregatiekerken.

(Bron:In de buurt Dordrecht)

Orgel

Eenklaviers orgel (pneumatische kegellade) met aangehangen pedaal, waarin gedeeltelijk gebruikt materiaal is gebruikt, G. van Leeuwen & Zonen, Leiderdorp. In gebruik genomen 19 december 1951. Dispositie: Subbas 16', pedaalkoppel zonder register; Prestant 8' bas en discant; Holpijp 8' bas en discant; Salicionaal 8', bas en discant, groot octaaf gecombineerd met Holpijp; Octaaf 4' bas en discant; Fluit 2' bas; Cornet 3 sterk, discant; Mixtuur 2-5 sterk, bas en discant. (Organist en Eredienst, maart 1952.)

In de media

  • Uit Dordrecht.net d.d. 5 mei 2015

De RK Emmanuelkerk in Dordrecht Dubbeldam werd 4 mei 2015 voor de laatste keer gebruikt voor een herdenking voor de dodenherdenking van 8 uur. De gemeenschap bereidt zich voor op sluiting van de kerk eind juni. De bisschop van Rotterdam nam vorig jaar dat besluit op advies vanuit Dordrecht. Het aantal gelovigen loopt terug binnen Katholiek Nederland en daarom is een gesprek over sluiten van kerken een vast agendapunt

  • Uit Reformatorisch Dagblad , d.d. 23 december 2015

DORDRECHT. De Stichting Wis en Waarheid begint in Dordrecht een kerkelijke gemeente. Dat heeft voorzitter Henk Stok in een persbericht bekendgemaakt. De stichting, die is opgericht om een school zonder computers en internet te realiseren, heeft in Dordrecht het voormalige kerkgebouw Emmanuel gekocht. In het pand, dat sinds juni leegstaat, zou ook les gegeven kunnen worden. De Stichting Wis en Waarheid gaat op in de Dordtse Rehoboth Gemeente. „De gemeente staat het gebruik van computers/smartphone en internet etc. in hun midden tegen”, aldus het persbericht. Vanaf januari worden er door Rehoboth samenkomsten gehouden. Stok is als evangelist aan de gemeente verbonden. „Daarnaast komt het bestuur graag in contact met hen die zijn afgewezen omdat aan hun roeping en zending getwijfeld werd door de huidige kerkverbanden.” Voor de school wordt nog gezocht naar geschikte „leraressen.” De stichting wil in gesprek met de gemeente Dordrecht en de minister van Onderwijs om de computer­loze school te realiseren.

Afbeelding

Emmanuelkerk

2015