Handelingen

Drachten, De Bolder 75 - Bethel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Bethel
Genootschap: Vrije Baptisten
Provincie: Friesland
Gemeente: Smallingerland
Plaats: Drachten
Adres: De Bolder 75
Postcode: 9206AM
Sonneveld-index: 15154
Jaar ingebruikname: 2000
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Zeer grote "hallenkerk" en/of "refodome". Voormalig bedrijfsgebouw.

De nog niet zo lang geleden gebouwde kerk van de Vrije Baptistengemeente aan De Haven met 1000 zitplaatsen was veel te klein geworden. Het lijkt de snelst groeiende kerk van ons land te zijn. September 2003 werd bekend dat het Fries Paardencentrum is gekocht. Er zullen op zondag kerkdiensten zijn. En in de week is het het domein van de Friese hengsten. Maar er blijven plannen het bestaande kerkgebouw te vervangen door een gebouw waar twee keer zo veel mensen in kunnen. Zondag 5 december 2004 is de nieuwe kerkzaal De Voorhof in gebruik genomen. Het is een voormalige autoshowroom in het gebouwencomplex aan De Bolder. Nu is er ruimte voor 1750 bezoekers. De oude kerkzaal uit 2000 wordt verbouwd tot zaal voor tieners en een deel wordt bestemd voor een crèche. (50-03/51-04/53-05)

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 2 maart 2010.

De vrije baptistengemeente Bethel in Drachten heeft onderzoek gedaan naar nieuwbouw, maar plannen in die richting gaan voorlopig niet door.

Recent is bekend geworden dat de gemeente van nieuwbouw afziet, onder meer vanwege de hoge kosten. De gemeente heeft al enige jaren geleden een onderzoek naar nieuwbouw uitgevoerd. Daaruit kwam een plan naar voren voor een nieuw kerkgebouw met 3000 zitplaatsen. Er is ook gekeken naar een locatie voor zo’n megakerk, die 15 miljoen euro zou gaan kosten.

Nu die plannen niet doorgaan worden de mogelijkheden van het huidige gebouw verder onderzocht, meldt de predikant van de gemeente, ds. O. Bottenbley. De kerk moet ook wel uitbreiden, want een nieuwe generatie staat letterlijk te dringen op zondagmorgen. „We ontvangen tussen de 600 en de 800 kinderen”, aldus de voorganger. Het kinder- en jeugdwerk zit over het hele complex verspreid en niet op een centrale plek. „Het gebouw is niet echt logisch ingedeeld, met als gevolg dat ouders soms naar drie verschillende vleugels moeten om hun kinderen te brengen, maar dat zie ik meer als een praktisch probleem.”

Ook het parkeren bij de kerk leidt tot problemen. De parkeerwachters hebben er hun handen vol aan om de duizenden kerkgangers te begeleiden.

Geruchten dat het minder zou gaan met de Bethelgemeente, wijst ds. Bottenbley, al meer dan twintig jaar voorganger van de gemeente, van de hand. „We hebben wel een kleine periode van stagnatie gehad, maar zien het aantal nieuwe bezoekers nu weer aantrekken. Waar zij vandaan komen, weten we niet.”

Toen ds. Bottenbley in 1988 verbonden werd aan de Bethelgemeente, maakte die een stormachtige groei door. De gemeente ging toen naar haar huidige locatie aan De Bolder. De Bethelgemeente telt ongeveer 2700 volwassen gedoopte leden. Inclusief kinderen en tieners zijn er 4300 mensen ingeschreven.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur