Handelingen

Driebergen-Rijsenburg, Kerkplein 5 - Petrus' Banden

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Petrus' Banden
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: Utrechtse Heuvelrug
Plaats: Driebergen-Rijsenburg
Adres: Kerkplein 5
Postcode: 3972EK
Inventarisatienummer: 04035
Jaar ingebruikname: 1809
Architect: Tollus, A.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 14099

Geschiedenis

Belangrijke neoclassicistische kerk met toren. Verbouwingen in 1951 (Sluijmer) en 1972 (Starmans).

Orgel

Maarschalkerweerd-orgel

Het orgel dat thans in de Sint Pancratiuskerk te Langeveen staat werd in 1953 door de firma Vermeulen geplaatst. Het is afkomstig uit de parochiekerk van Driebergen-Rijssenburg, waar het rond 1890 door de firma Maarschalkerweerd & Zoon werd geplaatst. Hierbij werd een oudere orgelkas gebruikt. Deze orgelkas is in Driebergen achtergebleven. Vermeulen maakte een nieuwe kas voor het orgel.

Vermeulenorgel

In 1953 plaatste de firma Vermeulen uit Alkmaar een orgel in de kerk van Sint Petrus Banden in Driebergen. Het is een orgel met dertien stemmen, maar het pedaal bestaat uit een unit, en de Sexquialter is een combinatieregister dat de Nasard en de Terts inschakelt. In 1985 is het orgel vervangen door een nieuw orgel. Het is daarna door Bart-Jan van Gaart overgeplaatst naar 'De Kapel' van de Nederlandse Protestanten Bond in Bloemendaal. De Kromhoorn is gebruikt in het nieuwe orgel in Driebergen. In Bloemendaal werd op deze plaats een Regaal geplaatst. Het front is in Driebergen achtergebleven om het zicht op de torentrap te maskeren. In Bloemendaal is een nieuw front gemaakt met daarin het groot octaaf van de Prestant 8'. De Kapel in Bloemendaal is in 1925-1926 gebouwd naar ontwerp van Asdonk en Muller. Het gebouw werd in gebruik genomen op 21 februari 1926.

In 1985 bouwde de firma Vermeulen uit Weert een nieuw orgel voor de kerk van Sint Petrus Banden in Driebergen. Het instrument is geschonken aan de kerk door het koor Sint Gregorius Magnus, dat honderd jaar bestond in 1984. Het oude orgel, gebouwd door Vermeulen uit Alkmaar in 1953 is verkocht en overgeplaatst naar De Kapel in Bloemendaal. Het front van dit orgel bleef in Driebergen staan, maar is niet gebruikt voor het nieuwe orgel. De oude Kromhoorn werd in het nieuwe orgel geplaatst. Het orgel werd op 15 juni 1985 ingewijd. Adviseur Gert Oost bespeelde het orgel bij deze gelegenheid.

Monumentomschrijving Rijksdienst

R.K. KERK, 1809, blijkens stichtingssteen in de NW-gevel (muur van doopkapel). Eenvoudig zaalgebouw, in kapel grafmonument voor het echtpaar van Oosthuyse de Jongh, stichters van het bedehuis. Door achteraanbouw aanzienlijk uitgebreid. Het voorste gedeelte in oude toestand gelaten.

Externe links

Afbeeldingen

  • Op zoek naar afbeeldingen interieur.