Handelingen

Driehuis, Driehuizerkerkweg 113 - Engelmundus

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 29 okt 2022 om 22:04 (diversen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Engelmundus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Velsen
Plaats: Driehuis
Adres: Driehuizerkerkweg 113
Postcode: 1985EJ
Sonneveld-index: 05360
Jaar ingebruikname: 1893
Architect: Bruning, A.A.M.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

R.K. parochiekerk St. Engelmundus in Driehuis, gebouwd ter vervanging van een zgn. waterstaatskerk. Belangrijke, qua interieur uiterst sfeervolle, dorpskerk, met vele interessante details: beschilderingen en glas-in-loodramen. In 1943 ging door brand in de sacristie veel verloren, misgewaden en kandelaars. Door een ontploffing in een bunker sneuvelden de glas-in-loodramen.

Driebeukige neogotische kruisbasiliek met westtoren. Driezijdig gesloten koor, geflankeerd door veelhoekig gesloten zijkapellen. Stilistisch gezien toont het ontwerp enige verwantschap met het werk van A. Tepe, met name wegens de relatieve soberheid van het exterieur. In het interieur is, qua materiaalgebruik en constructieve polychromie (veelkleurige beschilderingen, op het metselwerk aangebracht) meer de invloed van P.J.H. Cuypers zichtbaar. Architect A.A.M. Bruning werkte ook enige tijd samen met P.J. Bekkers, die een leerling van Cuypers was.

In deze kerk bevinden zich twee orgels: het ene boven de ingang, het andere (belangrijkere) in het linker transept. Begin april 2019 is met diverse activiteiten het 125-jarig bestaan van dit kerkgebouw (1894-2019) feestelijk herdacht.

Franciscusparochie

(bericht uit 2020)

Enkele jaren geleden heeft het bestuur van de Franciscusparochie in oprichting, waartoe de Engelmunduskerk behoort, aangegeven drie van de vijf kerken in Velsen en Haarlem-Noord te willen sluiten. Te hoge kosten en te weinig kerkgangers nopen het bestuur tot deze beslissing. De Engelmunduskerk in Driehuis en de Adelbertuskerk in Haarlem blijven open. De Haarlemse Mariakerk is precies een jaar geleden gesloten; de vrijwilligers gooiden de handdoek in de ring om zichzelf een langere lijdensweg te besparen. Wat er met de Naaldkerk in Santpoort-Noord gaat gebeuren, is nog ongewis.

Orgels

Vermeulen orgel

Het hoofdorgel is gebouwd door firma J.H. Vermeulen in 1924. Het orgel is sinds 1994 niet meer bespeelbaar.

J.W. Walker orgel

Nabij het koorgedeelte van de kerk staat een orgel dat gebouwd is door J.W. Walker in 1865 voor de Holy Trinity Church in New Wimbledon. Vervolgens heeft het orgel gestaan in de Saint Saviour's Church in Londen, van 1877 tot 1992. Het orgel is toen gekocht door F.R. Feenstra. Het orgel staat sinds 1994 in de St. Engelmundus in Driehuis en is door F.R. Feenstra o.a. voorzien van een nieuwe orgelkas.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur