Handelingen

Drouwenermond, Zuiderdiep 27 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Hervormd
Provincie: Drenthe
Gemeente: Borger-Odoorn
Plaats: Drouwenermond
Adres: Zuiderdiep 27
Postcode: 9523TA
Inventarisatienummer: 13884
Jaar ingebruikname: 1920
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Dit was een charmante interbellumkerk met dakruiter. Verving een houten kerk.

Toen Drouwenermond begin 20ste eeuw uitgroeide tot een volledig dorp ontstond de behoefte aan een eigen kerk voor de enkele honderden inwoners. De hulpprediker bood eerst zijn eigen woonkamer aan, maar besloot al snel om op zijn eigen grond een kleine kerk te bouwen. Deze kwam in 1920 gereed. Het was een typisch veenkerkje, eenvoudig van opzet en met beperkte middelen gebouwd, met één uitzondering, aan de ingangspartij was veel aandacht besteed, De entree had een puntvormige omlijsting die werd voortgezet in het klokkentorentje.

De kerk heeft tot 2009 dienst gedaan. Daarna is de kerk te koop gezet. De buurman heeft het perceel gekocht en de kerk is in 2010 gesloopt.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 21 september 2010.

De stichting Oude Drentse Kerken heeft bezwaar aangetekend tegen de sloop van de dorpskerk van Drouwenermond; ook al is het negentig jaar oude kerkje al gesloopt. Directeur Eric van der Bilt van de Oude Drentse Kerken zegt dat, met name in het veenkoloniale gebied van Drenthe, nogal wat kerken het gevaar lopen om gesloopt te worden. Het gaat doorgaans om kleinere kerken met een geringe monumentale waarde. Door de secularisatie en de totstandkoming van 
de Protestantse Kerk is een aantal van die kerkjes niet meer in gebruik. Kerkbesturen willen de kerk verkopen of slopen.

Van der Bilt kan zich een andere bestemming van een kerk goed voorstellen, bijvoorbeeld als dorpshuis of atelier voor een kunstenaar. Maar sloop vindt hij onverantwoord. Het gaat om een „representatief gebouw uit het Drenthe van de vorige eeuw.”

Het kerkbestuur vond dat het lang genoeg gewacht had op een koper voor het gebouw, waarin sinds 2008 al geen kerkdiensten meer worden gehouden, en heeft de grond verkocht aan de buurman, echter zonder kerkgebouw. Toen is een sloopvergunning aangevraagd bij de gemeente Borger-Odoorn.

De stichting Oude Drentse Kerken heeft bezwaar aangetekend tegen het verlenen van de sloopvergunning, maar de kerk was intussen al gesloopt. De stichting trekt het bezwaarschrift niet in. De gemeente Borger-Odoorn wordt daardoor gedwongen om helder te maken waarom het kerkje wel mocht verdwijnen. „Het is mijn doel dat iets dergelijks voortaan niet meer gebeurt,” zegt Van der Bilt.

Afbeeldingen