Handelingen

Dwingeloo, Brink 29 - Sint Nicolaas

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Dwingeloo, Brink 28 - Sint Nicolaas)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: St. Nicolaas
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Dwingeloo
Provincie: Drenthe
Gemeente: Westerveld
Plaats: Dwingeloo
Adres: Brink 29
Postcode: 7991BA
Inventarisatienummer: 13888
Jaar ingebruikname: 15 e
Architect:
Huidige bestemming: hervormde kerk
Monument status: Rijksmonument 14228 (Kerk)
14229 (Toren)


Geschiedenis

Door brand verwoest in 1923, daarna hersteld. Bij de dorpsbrand van 1923 is een groot deel van het kerkmeubilair in vlammen opgegaan.
De portretten van Rutger van den Boetzelaer en zijn derde vrouw Batina van Lohn werden gered en bevinden zich nog steeds in de kerk. In het koor bevindt zich een zerk voor de in 1600 als kind overleden Elisabeth van Echten.
Na de brand werd de kerk grondig gerestaureerd onder leiding van de architect Jans Boelens, waarbij het inwendige pleisterwerk werd verwijderd en een nieuw houten tongewelf met bloemmotieven in art decostijl werd aangebracht.

Het orgel van de Leidse orgelbouwer Jan van Gelder dateert uit 1886 en is in 1965 - ter vervanging van het in 1923 verbrande Van Oeckelenorgel uit 1888 - door J. Sloof naar Dwingeloo overgeplaatst vanuit de doopsgezinde Paleiskerk in Den Haag. Het instrument heeft 17 registers, twee manualen en een aangehangen pedaal. Na een ruim tien jaar durende, gefaseerde restauratie door Mense Ruiter is het in 2010 weer in gebruik genomen.

  • 2020 - Twee uitbouwen aan de noordkant. Een podium in het koor en een verhuizing van de preekstoel. Verder zullen bezoekers de kerk straks weer via de toren betreden, net als vroeger.

Zomaar een greep uit alle veranderingen die de middeleeuwse Sint-Nicolaaskerk in Dwingeloo te wachten staan. Het rijksmonument bevindt zich aan de vooravond van ingrijpende ver- en nieuwbouw. Kosten: een slordige half miljoen euro.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Nederlands Hervormde Kerk. Eenbeukig gotisch gebouw uit de 15e eeuw. Wapensteen, ingemetseld in de noordmuur. 18e eeuws kaarsenkroontje. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1886 door J. van Gelder gemaakt voor de Doopsgezinde Kerk te 's-Gravenhage. In 1923 uitgebreid door G. van Leeuwen. In 1965 gerestaureerd en overgeplaatst naar Dwingeloo.

Toren

Toren van de Ned. Herv. Kerk, met peervormige spits van 1631. Mechanisch torenuurwerk. Op een steunbeer van de kerk is een metalen zonnewijzer aangebracht met opschrift: K.H. (K = Kairos = het (juiste) tijdstip, H = Helios = zon).

De sage van de "Juffer van Batinghe"

Toen de Sint Nicolaaskerk werd gebouwd, reed elke dag de Juffer van Batinghe voorbij. Zij lachte de bouwheer toe, waardoor die zijn gedachten niet meer bij zijn werk kon houden. De berekeningen en de tekeningen van de nieuwe toren kwamen niet gereed. De Drost van Drenthe sprak met de heer van Havezathe Batinghe en deze met zijn dochter.Zij wilde niemand anders dan de bouwmeeste. Haar vader begreep dat en zond haar weg. Maar voor zij ging, trok zij nog eenmaal rond, en toen de maan door de bomen scheen te hangen, zag zij de nieuwe torenspits voor zich. De juffer zag de bouwmeester aan het werk, stapte van haar paard en vertelde wat zij wat ze gezien had en hoe mooi het leek. Daarna ging zij op reis. De bouwmeester had die avond zijn ontwerp gereed. De drost keurde alles goed ook al leek het geheel niet op iets dat in Drenthe gebruikelijk was. Een jaar ging voorbij en de Sint Nicolaaskerk had zijn bekroning. Toen voor de wijding de Juffer terug kwam, zegende de Drost de beide jonge mensen, zonder wie er niet zulk een schoon bouwwerk verrezen zou zijn.

(bron: schildje bij het monument van de Juffer (zie foto))

Externe links

Afbeeldingen

De kerk na de brand

Exterieur

Interieur