Handelingen

Ede, Prinsesselaan 8 - Taborkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Taborkerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Gelderland
Gemeente: Ede
Plaats: Ede
Adres: Prinsesselaan 8
Postcode: 6713PX
Inventarisatienummer: 11325
Jaar ingebruikname: 1953
Architect: Zijlers, B.W.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

De Taborkerk wordt ook wel 'Evangelisatiekerk' genoemd, en is gebouwd in 1953. De architect was B.W. Zijlers.

In 2007 werd de kerkzaal gerenoveerd, waarbij de kansel werd verwijderd. Er is een uitbouw met een consistorie en een uitbouw met een catechisatiezaal.

Op de voorzijde is een steen ingemetseld met de tekst: 24 januari 1953 Soli Deo Gloria'.'

Orgels

In 1954 plaatste de firma Koch (Apeldoorn) een orgel dat in eerste aanleg bestond uit onderdelen van een kabinetorgel van onbekende herkomst, geplaatst op een nieuwe pneumatische kegellade. In 1962 werd het orgel door de firma Koch omgebouwd tot een tweeklaviers instrument met zestien registers. De windlade van het vorige orgel werd gebruikt voor Manuaal I. Manuaal II werd in een zwelkast geplaatst. De nieuwe vrijstaande speeltafel kreeg een plek rechts tegen de kas. De frontpijpen (Prestant) waren van elektrolytisch zink, gepolijst en blank gelakt. Het orgel kreeg een elektro-pneumatische traktuur. De firma Koch had het orgel tot ca. 1983 in onderhoud. In oktober 1985 is het orgel in eigen beheer afgebroken en door een opkoper meegenomen. Het huidige orgel is in 1986 gebouwd door de firma Gebr. Van Vulpen (Utrecht). In 2008 werd het opnieuw geïntoneerd door Gert van Buuren (Heukelum). De winddruk is hierbij verlaagd.

Dispositie:

Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Octaaf 2' - Sesquialter 2 sterk bas/discant - Mixtuur 3-4-5 sterk - Trompet 8' bas/discant.

Bovenwerk (manuaal 2): Holpijp 8' - Prestant 4' - Roerfluit 4' - Nasard 3' - Woudfluit 2' - Vox humana 8'.

Pedaal: Bourdon 16' - Prestant 8' - Bazuin 16'.

Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Pedaal - Manuaalkoppeling.

Tremulant gehele werk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1. Stemming: Van Buuren I. Deling bas/discant tussen c1/cis1.

In 2014 is een kistorgel geplaatst dat eigendom is van een kerklid. Het is omstreeks 1970 gebouwd door de firma J. de Koff & Zoon (Utrecht) en maakt deel uit van een serie kistorgels die onder de naam Continuo werd geproduceerd. Aanvankelijk stond het in een verpleeghuis in Koudekerke, maar na de sluiting ervan is het verkocht aan een particulier in Middelburg, die het op zijn beurt doorverkocht aan een orgelhandelaar in Veenendaal. In maart 2014 is het orgel in de Taborkerk geplaatst, waar het in eigen beheer is gereviseerd. In de zomer van 2014 voerde Gert van Buuren (Heukelum) een herintonatie uit op sterk verlaagde winddruk (48 mm, oorspronkelijk 72 mm). In de Prestant 2 werden C en ais vervangen door andere pijpen en werden de overige pijpen een halve toon respectievelijk een hele toon opgeschoven teneinde een wijdere mensuur te verkrijgen. Toonhoogte en stemming zijn gelijk aan die van het Van Vulpen-orgel.

Dispositie:

Holpijp 8' bas/discant (C-H oregon pine, rest metaal) - Roerfluit 4' bas/discant - Prestant 2' bas/discant (C 2014, ais uit voorraad Van Buuren).

Manuaalomvang: C-f3. Stemming: Van Buuren I. Deling bas/discant tussen h/c1.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur
Interieur