Eerbeek, Doctor Gunningstraat 27 - Kruiskerk

Naam kerk: Kruiskerk
Postcode: 6961DJ
Architect: Kloot Meijburg. H. van der
Huidige bestemming: protestantse kerk

Deze kerk verving een te klein geworden neokerk uit 1859, de in 1930 gesloopte "Oude Kerk".

De oorspronkelijke naam van deze interbellumkerk met toren was "Dorpskerk". Later, vermoedelijk in kader "Samen op Weg", is de kerknaam gewijzigd in "Kruiskerk".

Voor de nieuwgevormde Protestantse Gemeente waren twee kerkgebouwen te veel. De Gereformeerde Kerk is verkocht aan de woningstichting. Ook de hervormde pastorie is verkocht. En zomer 2008 is begonnen met de ingrijpende verbouwing van de Kruiskerk (1930, H.v.d.Kloot Meijburg, op de plaats van een oudere kerk).

Op zondag 8 februari 2009 is de Kruiskerk officieel weer in gebruik genomen. Het orgel is vrijdag 13 februari 2009 in gebruik genomen. (59-08/60-08/62-09)

Orgel

Het orgel is in 1979 gebouwd door de firma H.J. Vierdag (Enschede) voor de Geref. Ontmoetingskerk te Vries. In 2009 wordt het door de firma I. Boogaard (Rijssen) gerestaureerd en overgeplaatst naar de Kruiskerk in Eerbeek.

Dispositie
  • Manuaal: Quintadeen 16' - Prestant 8' - Roerfluit 8' bas/discant - Octaaf 4' - Gedekte fluit 4' bas/discant - Quint 2⅔' bas/discant - Octaaf 2' - Terts 1 3/5' discant - Mixtuur 1⅓' 4 sterk - Trompet 8' bas/discant.
  • Pedaal: Bourdon 16' (transm.)
  • Pedaalkoppeling.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-f1.

• Uit Reformatorisch Dagblad, 15 juli 2008.

In Eerbeek is men begonnen met een renovatie van de Kruiskerk. In een nieuwe aanbouw komt een ontmoetingsruimte die ook gebruikt kan worden als vergaderplaats voor de kerkenraad. Voor de kerkelijke administratie wordt een aparte ruimte gerealiseerd. De kerkzaal krijgt een nieuw liturgisch centrum en nieuw meubilair. Wanden worden opnieuw gestuukt en geschilderd. Achter de kerk wordt een stiltecentrum ingericht.

Vrijwilligers hebben veel voorwerk verricht. Dat leverde een kostenbesparing op van ongeveer 400.000 euro. Wanneer de verbouwing van de Kruiskerk klaar is, is nog niet bekend.