Handelingen

Eerbeek, Doctor Gunningstraat 27 - Kruiskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kruiskerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Eerbeek
Provincie: Gelderland
Gemeente: Brummen
Plaats: Eerbeek
Adres: Dr. Gunningstraat 27
Postcode: 6961DJ
Sonneveld-index: 11383
Jaar ingebruikname: 1930
Architect: Kloot Meijburg. H. van der
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Late neogotische kerk met toren. Deze kerk verving een te klein geworden neokerk uit 1859, de in 1930 gesloopte "Oude Kerk". De oorspronkelijke naam van deze interbellumkerk met toren was "Dorpskerk". Later, vermoedelijk in kader "Samen op Weg", is de kerknaam gewijzigd in "Kruiskerk".

Voor de nieuwgevormde Protestantse Gemeente waren twee kerkgebouwen te veel. De Gereformeerde Kerk is verkocht aan de woningstichting. Ook de hervormde pastorie is verkocht. En zomer 2008 is begonnen met de ingrijpende verbouwing van de Kruiskerk (1930, H.v.d.Kloot Meijburg, op de plaats van een oudere kerk). Op zondag 8 februari 2009 is de Kruiskerk officieel weer in gebruik genomen. Het orgel is vrijdag 13 februari 2009 in gebruik genomen. (59-08/60-08/62-09)

Orgel

In 1979 bouwde Vierdag een nieuw orgel voor de Gereformeerde Ontmoetingserk, Oude Asserstraat 40 te Vries. Piet Wiersma speelde het in op 7 juni. Voor die tijd was een electronisch orgel gebruikt. Het kerkgebouw werd gesloten na een laatste kerkdienst op 2 september 2007. Het gebouw is daarna afgebroken. Het orgel werd door Ide Boogaard overgeplaatst naar de Kruiskerk in Eerbeek. Deze als Hervormde Kerk gebouwde kerk is sinds 2004 in gebruik bij de samen-op-weggemeente in Eerbeek. Na een ingrijpende renovatie en verbouwing is de Kruiskerk op 8 februari 2009 officieel in gebruik genomen als de enige kerk van de PKN in Eerbeek. Het orgel werd op 13 februari 2009 officieel in gebruik genomen.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 15 juli 2008.

In Eerbeek is men begonnen met een renovatie van de Kruiskerk. In een nieuwe aanbouw komt een ontmoetingsruimte die ook gebruikt kan worden als vergaderplaats voor de kerkenraad. Voor de kerkelijke administratie wordt een aparte ruimte gerealiseerd. De kerkzaal krijgt een nieuw liturgisch centrum en nieuw meubilair. Wanden worden opnieuw gestuukt en geschilderd. Achter de kerk wordt een stiltecentrum ingericht. Vrijwilligers hebben veel voorwerk verricht. Dat leverde een kostenbesparing op van ongeveer 400.000 euro. Wanneer de verbouwing van de Kruiskerk klaar is, is nog niet bekend.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur