Handelingen

Eerde, Esdonkstraat 2 - Antonius Abtkerk (1872 - 2023)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Antonius Abt
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Meierijstad
Plaats: Eerde
Adres: Esdonkstraat 2
Postcode: 5466RX
Sonneveld-index: 07346
Jaar ingebruikname: 1872
Architect: Tulder, H.J. van
Huidige bestemming: school
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Met sluiting en omstreden verbouwing bedreigde belangrijke neogotische kerk met toren.

 • 2019 - Eerde blij met behoud Antonius Abt: Dat zijn ze in Eerde, nadat deze week bekend werd dat de kerk Antonius Abt uit 1872 behouden kan blijven. Er wordt een nieuwe school deels in de kerk en deels in de aanbouw van de kerk gerealiseerd. De ingezegende kapel van de kerk blijft in functie voor gelovigen.
 • 2020 - De koopovereenkomst voor de Antonius Abtkerk in Eerde is getekend. Projectontwikkelaar SHAAK B.V. (Samenwerking Heilige Antonius Abt Kerk) wil een deel van de kerk een nieuwe bestemming geven als aula en nevenruimten voor de nieuwe basisschool, die naast de kerk zal worden gerealiseerd. Op de plek van het huidige priesterkoor zal een te kleine kapel voor de geloofsgemeenschap van Eerde worden ingericht. Het parochiebestuur laat geen grotere kapel toe, waarschijnlijk onder druk van het Bisdom. De opbrengst van de verkoop van de kerk mag n.l. niet (deels) ten goede komen aan de geloofsgemeenschap van Eerde, maar moet in de centrale kas van de fusieparochie worden opgepot. Projectontwikkelaar SHAAK negeert tot op heden alle wensen van de Eerdse dorpsgemeenschap, en probeert uit alle macht zo veel mogelijk geld te verdienen met "zijn" project. Het laatste woord is er zeker nog niet over gesproken.
 • 2023 - Een feest met een rouwrandje. Zo werd in Eerde zondag 22 januari 2023 het 150-jarig bestaan van de kerk Heilige Antonius Abt gevierd. Voor velen de laatste keer dat ze in de kerk kwamen, nu deze zal worden omgebouwd tot een school en wooncomplex.

Toren

Op 24 september 1944, werd de kerktoren door Duits artillerievuur kapotgeschoten. De Duitsers beschoten de toren, omdat er een Amerikaanse uitkijkpost in zat. Hetzelfde was al eerder gebeurd met de Eerdse molen om dezelfde reden. Na de bevrijding werden er begin 1945 noodreparaties uitgevoerd aan de toren. Opvallend is het klokkenstoeltje met luidklokje boven op de torenstomp. Deze situatie heeft bestaan tot de herbouw van de toren. De herbouw begon op 5 april 1960 en werd afgerond met Kerstmis 1960 . Op 14 januari 1961 werd de haan op de toren geplaatst en was de klus geklaard.

MIP omschrijving

 • Naam monumentL H. Antonius Abt
 • BouwstijlL Neo-Gotiek
 • Bouwperiode: 1871 tot: 1872
 • Architect: H.J. van Tulder
 • Gevels en materialen: Machinale baksteen, hardstenen waterlijsten, afzaten en afdekplaten steunberen. Fries met bak- en natuursteen ornamentiek.
 • Vensters en deuren: Maaswerkvensters van Mergelsteen, voornamelijk twee lancetten met oculus bekroond. Portaal met wimberg, waarboven lancetvenster in toren. Bruggen.
 • Dak en bedekking: Zadeldak, leien, maasgedekt. Neo-gotische dakkapellen. Vijfzijdige koorsluiting.
 • Bijgebouwen: Sacristie. Biechtstoelen laatste travee schip, weerszijden. Oostzijde: zie object 2.
 • Interieur: gebrandschilderde glas in lood ramen van Aarnoud Paashuis. gebrandschilderde glas in lood ramen van Capronnier, Schaarbeek. Gebrandschilderde grisaille glas in lood ramen uit het atelier van Wilhelm Derix, Kevelaer.
 • Bijzonderheden: Eenheid met patronaatsgebouw en R.K. kerkhof.
 • Omschrijving: Driebeukige basilicale kerk zonder transept met koor van twee traveeen en driezijdige sluiting. Enkele toren, drie geledingen (portaal met wimberg, venster, blindnissen, galmgaten met galmborden en zeskantige spits) tussen overhoeks geplaatste steunberen en traptorentje. Toren 1960 gerestaureerd door architect Rooyakkers, Schijndel.
opname 20-05-2006 foto. Edward Ippel. Hoorn.

In de media

 • Uit Brabants Dagblad, d.d. 8 januari 2016

De Stichting Vrienden van de Eerdse kerk zet zich in om de sloop van de Heilige Antonius Abtkerk in Eerde te voorkomen en is daarvoor een aantal ideeën aan het ontwikkelen. Zo zou het Talentenplein van de Petrus en Paulus School in Eerde over een aantal jaren terecht kunnen komen in een deel van de H. Antonius Abtkerk of zou een deel van de kerk als museum kunnen dienen. De stichting werd in het najaar van 2015 opgericht vanuit een groepje betrokken Eerdenaren die zich zorgen maken over de toekomst van de Eerdse kerk. Bernard Mobers en Eric Krol bemensen onder meer de stichting. Volgens Mobers is slopen van de kerk absoluut geen optie. "De gemeenschap van Eerde is vergroeid met de kerk en er zit een paar eeuwen cultuurhistorie van ons dorp in dat gebouw. Voor wonen in de kerk is dit gebouw, in tegenstelling tot de kerk bij onze buren in Wijbosch, geen optie. Daar leent zich ons kerkgebouw niet voor", aldus Mobers.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur