Handelingen

Egmond-Binnen, Kloosterweg 2 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki

Versie door Wierookvaatje (Overleg | bijdragen) op 7 apr 2013 om 20:15 (Gebouwomschrijving SKKN)


Algemene gegevens
Genootschap : PKN Ned Hervormd
Gemeente : Bergen (NH)
Plaats : Egmond Binnen
Adres : Kloosterweg 2
Provincie : Noord-Holland
Jaar ingebruikname : 1836
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk :
Architect : Dansdorp, H.H.
Monument-status: Rijksmonument
Inventarisatienummer : 05384


Geschiedenis

Op plaats van de oude abdijkerk, toren op of voor front.


Gebouwomschrijving SKKN

Voorheen kerkte men in het koor van de uit de middeleeuwen daterende Buurkerk, vanwelke het schip in 1589 grotendeels instortte zodat feitelijk het koor en toren overbleef. De toren werd in 1820 of 1822 gesloopt. In 1835 besloot men dat er een nieuwe kerk moest komen op aandringen van de Vrouwe van de Egmonden Rinnegom en Wimmenum, mw Tinne Gulcher. De nieuwe kerk werd ontworpen door H.H. Dansdorp, Haarlem, nadat de Alkmaarse stadsarchitect W. Hamer een afgewezen plan maakte. Bestek en begroting waren gereed op 24 mei 1836. Aannemer werd de Egmonder timmerman en molenmaker Cornelis Nat. Men maakte zoveel mogelijk gebruik van de sloopmaterialen van de Buurkerk.bijzonder is dat de dakspanten afkomstig zijn van een rosmolen. Op 10 september 1837 kon de kerk in gebruik worden genomen. In 1914-15 wordt de kerk tot op een meter boven het maaiveld afgebroken en weer opgebouwd.Dit gepleisterde kerk van C. Nat is hersteld in rode fabrieks baksteen. Tegen de kerk werd een toren gebouwd uitgevoerd door de gemeenteopzichter timmerman P. Rozing. Een restauratie volgde in 1993, waarbij men ruimte toevoegde aan de achterzijde van de kerk precies op de fundamenten van de vm Noord-toren. Het interieur in hout imitatie en de vroeg 18e eeuwse preekstoel zijn bij deze restauratie in grijstinten overgeschilderd. De antieke koperen kronen zijn in de jaren 60 van de vorige eeuw gestolen. Een in de Voorloopige lijst van 1921 vermeld doophek is bewaard op zolder. Een 2e (voorzanger)lezenaar uit de zeventiende eeuw is aanwezig in de Slotkapel te Egmond aan den Hoef. Exterieur : De romaanse sarcofaag deksel en laat-gotieke zerk zijn bij de laatste restauratie verdwenen onder een klinker straatje.

Kabinetorgel

Het orgel is gebouwd door J.P. Hilgers in 1762. In 1914 is de hervormde kerk van Egmond Binnen geplaatst, voorheen heeft het orgel gestaan in de Slotkapel in Egmond aan den Hoef.

Bijzondere zerken buiten op het terrein , en in de kerk uit het voormalige koor. Op de plek van het koor ligt nu op het gedeelte van de st Adelbertabdij het graf van prior DOM Huyben. op het gedeelte van de protestante kerk de grafkelder van fam Hellingwerf en hiernaast de grafkelder van fam. Tinne Gulcher.

Afbeeldingen

Exterieur
Interieur