Handelingen

Eindhoven, 't Hofke 15 - Jozua

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 15 nov 2017 om 08:44 (aanvulling)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Jozua Gemeente
Genootschap: Evangelie Gemeente
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Eindhoven
Plaats: Eindhoven
Adres: 't Hofke 15
Postcode: 5641AH
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1911
Architect: Stuyt, J.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 518802

Geschiedenis

De Jozua Gemeente houdt op zondagochtend samenkomsten in Wijkcentrum 't Oude Raadhuis, een mooi gebouw uit 1910-1911, toen gebouwd als Gemeentehuis van Tongelre (dat in 1920 door Eindhoven is geannexeerd).

Omschrijving RCE

Inleiding

Voormalig RAADHUIS van de gemeente Tongelre, in 1911 gebouwd naar ontwerp van J. Stuyt. In het pand in Um 1800-stijl is gebruik gemaakt van classicistische elementen. Het pand doet nu dienst als wijkgebouw. De linkerzijgevel is bij een verbouwing gewijzigd. Het ligt aan 't Hofke, een oude ringvormige structuur in het stadsdeel Tongelre.

Omschrijving

Eénlaags pand op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. De voorgevel is zeven traveeën breed en heeft een symmetrische opzet. Het pand is uitgevoerd in baksteen, voorzien van een gepleisterde kroonlijst. Direkt daarboven is een gootlijst op klossen geplaatst. Het dak is gedekt met bitumen. Tegen de voorgevel is in het midden een brede risaliet geplaatst onder een schilddak haaks op dat van de hoofdmassa. Hierin bevindt zich een portiek met rondbogen, op hoekpijlers en in het midden op toscaanse zuilen geplaatst. In het portiek is een dubbele deur aanwezig, geflankeerd door zesruitsramen. In de voorgevel zijn, naast de risaliet ramen aangebracht waarbij in het bovenlicht een roedenverdeling zichtbaar is. In de strekken boven de ramen is een natuurstenen sluitsteen aangebracht. Midden op het dak staat een opengewerkte dakruiter. De dakkapel boven het portiek heeft een fronton.

Het interieur is gewijzigd ten gunste van de veranderde functie.

Waardering

Het voormalige raadhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en bestuurlijke ontwikkeling, namelijk de stichting van rijk gedetailleerde raadshuizen in kleinere gemeenten; het is tevens van belang als bijzonder voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het plattelandsraadshuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering en als voorbeeld in het oeuvre van de architect Stuyt. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het heeft ensemblewaarden vanwege de ligging in de oudste kern van het kerkdorp Tongelre in de as van de Urkhovenseweg. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Afbeeldingen