Handelingen

Eindhoven, Boschdijk - Antonius van Padua (Fellenoordkerk) (1909 - 1971)

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 4 jul 2023 om 08:57 (aanvulling)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: St. Antonius van Padua
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Eindhoven
Plaats: Eindhoven
Adres: Boschdijk
Postcode: 5612HA
Sonneveld-index: 07411
Jaar ingebruikname: 1909
Architect: Margry, Jos.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Dit was een beeldbepalende, belangrijke, qua verhoudingen harmonieuze, kerk met toren in voornamelijk neoromaanse vormen. Driebeukige kruisbasiliek op enigszins centraliserende plattegrond, qua ontwerp en opzet tegemoetkomend aan de liturgische wensen van die tijd en opgezet als zgn. volkskerk. Roosvensters in de transeptgevels en torengevel; halfronde absis, geflankeerd door traptorentjes. Toren met gedrongen, achthoekige bovenbouw en naaldspits. Dit was de eerste van drie St. Antonius van Padua kerken in Eindhoven, in een dichtbevolkt en dichtbebouwd volksbuurtje aan het begin van de Boschdijk in Woensel, vlak achter het station, bijgenaamd "Fellenoordkerk". In 1949 na flinke oorlogsschade gerestaureerd door architect J.C.A. Schijvens in samenwerking met ir. J.C. van Buijtenen. De oorspronkelijke muurschilderingen zijn na de oorlog echter niet hersteld. In 1968 verschenen in de locale pers de eerste aankondigingen, dat deze kerk t.z.t. zou moeten worden gesloten; tegelijk werd ook de O.L.Vrouw van Altijddurende Bijstand genomineerd voor sluiting. In 1970 telde Eindhoven nog zeker 30 R.K. kerkgebouwen (inclusief Acht, exclusief kloosterkapellen). Buiten gebruik als kerk op 17 oktober 1971. Vrijwel de hele omgeving van deze kerk was toen al afgebroken, en de Fellenoordkerk stond op een door kaalslag omringd "eiland". Ondanks enkele lokale protestacties voor behoud, vooral wegens haar grote cultuurhistorische waarde, is de Fellenoordkerk gesloopt voorjaar 1973. Dit was de eerste belangrijke kerk in Eindhoven, die tijdens de (elders in Noord-Brabant, b.v. Breda, al in de jaren 1960 begonnen) kerkensloopgolf werd afgebroken. De andere twee St. Antonius van Padua kerken in Eindhoven waren:

  • De "St. Antonius Villapark", Kwartelstraat, in Eindhoven-Tongelre, buiten gebruik en gesloopt 1991;
  • De "St. Antonius Philipsdorp", Sint Antoniusstraat, in Eindhoven-Strijp, bijnaam "Steentjeskerk", buiten gebruik 1971, later Museum Kempenland, nu buiten gebruik.

In Tilburg, Hoefstraat, staat nog steeds de voormalige St. Antonius van Paduakerk, die in diverse opzichten redelijk lijkt op de "Fellenoordkerk" in Eindhoven, maar nog net iets monumentaler is (met een kruisingskoepel). Aan de oprichting en bouw van vele kerken met (juist) de naam "St. Antonius van Padua" in begin 20e eeuw is een zeer interessante geschiedenis verbonden, die te maken heeft met de nalatenschap van de rijke effectenhandelaar J.P. Grewen, die (o.a.) familieverbanden had met de architectenfamilie Margry. Grewen financierde de bouw van circa twaalf in het bisdom Den Bosch gebouwde kerken, onder de voorwaarde dat deze allemaal aan zijn favoriete patroonheilige, Antonius van Padua, gewijd zouden worden. De bouw van deze kerken werd aldus met geld uit het zgn. Grewenfonds betaald en de meeste werden door de Margry's ontworpen. Dat ging ook om onder andere de genoemde St. Antonius van Paduakerk aan de Hoefstraat in Tilburg en die aan de Groesbeekseweg en aan de Groenestraat in Nijmegen.

Vergeleken met de drie andere grootste steden in Noord-Brabant : Den Bosch, Tilburg en Breda, is men in Eindhoven relatief zuinig (geweest) op haar kerkgebouwen. Met name de 5 neogotische, monumentale kerkgebouwen in alle 5 stadsdelen (Stratum, Gestel, Strijp, Woensel, Tongelre) en de centrale St. Catharinakerk zijn bewaard als kerkgebouwen. De Paterskerk is helaas niet meer als kerk in gebruik en op uiterst dubieuze wijze herbestemd / beschadigd.

Externe links

Afbeeldingen

  • Op zoek naar meer afbeeldingen.