Handelingen

Eindhoven, Boschdijk 354 - Paulus

Uit Reliwiki


Algemene gegevens
Genootschap : Rooms Katholieke Kerk
Gemeente : Eindhoven
Plaats : Eindhoven
Adres : Boschdijk 354
Provincie : Noord-Brabant
Jaar ingebruikname : 1995
Huidige bestemming : Oud-Katholieke Kerk
Naam kerk : Paulus
Architect : Linden, vd. (Eindhoven)
Monument-status :

Geschiedenis

In 1920 kregen de kerkgangers in de Woenselse Sint Petruskerk te horen dat er een vijfde Woenselse parochie gesticht zou worden met een eigen kerk op de hoek van de Boschdijk en de Frankrijklaan. Het werd de Sint Pauluskerk. J.H.J. van Groenendael was de architect van de nieuwe kerk die in de jaren 1923-1924 werd gebouwd. Een toren is er nooit gekomen. Klein, als kerk wel herkenbaar, modern gebouw, vlakbij een grote en interessante R.K. Begraafplaats. Officieel in gebruik als "wijkkerk St. Paulus" binnen de R.K. parochie Woensel-Zuid. Verving de in 1995 buiten gebruik gestelde, voorjaar 1996 gesloopte, grote St. Pauluskerk. Wegens goede nevenruimten ook in actief gebruik als wijkcentrum. Vanaf ongeveer halverwege 2008 vonden in deze wijkkerk geen weekendvieringen meer plaats, kerkgangers waren sindsdien daarvoor aangewezen op de (monumentale) St. Petruskerk en/of de Kapel Kronehoef. Tot najaar 2009 vonden hier nog wel doordeweekse vieringen plaats. Najaar 2009 is het tabernakel uit deze kerk verwijderd en overgebracht naar de St. Petruskerk. Doordeweekse vieringen vinden nu overwegend plaats in Kapel Kronehoef, aan de Kloosterdreef.

Begin 2010 werd het voornemen bekend, dit kerkgebouw ook officieel aan de R.K. eredienst te onttrekken, alsmede andere activiteiten van de R.K. parochie Woensel-Zuid in dit gebouw stop te zetten. Najaar 2010 werd de kerk te koop aangeboden.

= Recente geschiedenis

Begin 2011 is dit kerkje aangekocht door de Oud-Katholieke parochie H. Maria Magdalena in Eindhoven. In februari 2011 als zodanig in gebruik genomen. Hiervoor kerkte deze parochie in de R.K. St. Antonius van Padua aan de Fazantlaan.