Handelingen

Eindhoven, Boschdijk 354 - Paulus

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 12 nov 2023 om 19:14
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Paulus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Eindhoven
Plaats: Eindhoven
Adres: Boschdijk 354
Postcode: 5627AB
Jaar ingebruikname: 1995
Architect: Linden, v.d. (Eindhoven)
Huidige bestemming: Oud-Katholieke Kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Klein, als kerk wel herkenbaar, modern gebouw, zonder toren, vlakbij een grote en interessante R.K. Begraafplaats. Officieel in gebruik als "wijkkerk St. Paulus" binnen de R.K. parochie Woensel-Zuid. Verving de in 1995 buiten gebruik gestelde, voorjaar 1996 gesloopte, grote St. Pauluskerk. Wegens goede nevenruimten ook in actief gebruik als wijkcentrum.

Vanaf ongeveer halverwege 2008 vonden in deze wijkkerk geen weekendvieringen meer plaats, kerkgangers waren sindsdien daarvoor aangewezen op de (monumentale) St. Petruskerk en/of de Kapel Kronehoef. Tot najaar 2009 vonden hier nog wel doordeweekse vieringen plaats. Najaar 2009 is het tabernakel uit deze kerk verwijderd en overgebracht naar de St. Petruskerk. Doordeweekse vieringen vinden nu overwegend plaats in de neogotische Kapel Kronehoef, aan de Kloosterdreef.

Begin 2010 werd het voornemen bekend, dit kleine gebouw ook officieel aan de R.K. eredienst te onttrekken, alsmede andere activiteiten van de R.K. parochie Woensel-Zuid in dit gebouw stop te zetten. Najaar 2010 werd de kerk te koop aangeboden.

Recente geschiedenis

Begin 2011 is dit kerkje aangekocht door de Oud-Katholieke parochie H. Maria Magdalena in Eindhoven. In februari 2011 als zodanig in gebruik genomen. Hiervoor kerkte deze parochie in de R.K. St. Antonius van Padua aan de Fazantlaan.

Afbeeldingen

Het gebouw rechts naast de nieuwe kerk behoorde tot een rijtje R.K. gebouwen achter de grote St. Pauluskerk. Al die gebouwen en de grote kerk zijn voorjaar 1996 gesloopt.