Handelingen

Eindhoven, Clovislaan 193 - Michaël (1959 - 2004)

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 20 mrt 2023 om 19:18 (aanvulling)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: St. Michaël
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Eindhoven
Plaats: Eindhoven
Adres: Clovislaan 193
Postcode: 5616CC
Jaar ingebruikname: 1959
Architect: Strik, J.
Huidige bestemming: inbouw appartementen
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Sobere, vierkante, houten noodkerk, met in rechter- en linker zijwanden een aardig serietje glas-in-loodramen. Een flinke losstaande metalen klokkenstoel (met daarin tenminste 1 klok) is begin jaren 1980 verwijderd, en vervangen door een sober houten kruis. Buiten gebruik als R.K. kerk oktober 2004. Het kruis bij de voorgevel is op zeker moment ook verwijderd. Begin 2010 stond deze voormalige kerk er nog steeds, in enig verval, en bewoond door krakers. In principe was op termijn sloop aan de orde.

Pinksteren 1959 zegende Mgr. W.Bekkers, bisschop van Den Bosch, de nieuwe, door J. Strik ontworpen, parochiekerk van de H. Aartsengel Michaël in. De kerk werd aan de Clovislaan gebouwd. Ingaande 4 oktober 2004 zijn de parochies Gestel Zuid (Lambertuskerk en H.H. Hartenkerk) en de Michaëlparochie samengevoegd. De Michaëlkerk, die altijd de status van een semi-permanente kerk heeft gehad, is gesloten. Zondag 3 oktober 2004 is er de laatste dienst gehouden. Enige jaren daarna was de kerk al verkocht.

Gebouwomschrijving SKKN

De kerk werd rond 1957 geconcipieerd en is in 1958-1959 gebouwd naar ontwerp van J. Strik, Boxtel. Op 16 mei 1959 kon het gebouw worden ingewijd. Het was van meet af aan bedoeld als een noodgebouw, maar gaandeweg werd besloten deze situatie te bestendigen.

Recente geschiedenis

Zomer 2011 bleek, dat de Gemeente Eindhoven dit gebouw als gemeentelijk monument wil aanwijzen, wegens het (inderdaad) unieke van dit noodgebouw.

  • 2016 Deze voormalige kerk is inderdaad als gemeentelijk monument aangewezen.

In de media

  • Uit Eindhovens Dagblad, 15 januari 2020

19 studio's voor starters in Michaëlkerk in Eindhoven

EINDHOVEN - De voormalige Michaëlkerk aan de Clovislaan in Eindhoven wordt binnenkort omgebouwd tot negentien huurappartementen.

Michel Theeuwen 15-01-20, 09:19 Laatste update: 22:39 Bron: ED

Het gaat om appartementen van 40 tot 69 vierkante meter met twee kleine slaapkamers, geschikt voor tweepersoonshuishoudens. De huurprijs van de meeste woningen zal in het middensegment uitkomen, tussen de 720 en 1000 euro, aldus Bas Heijman en Joep Suurland van ontwikkelaar Landman Vastgoed uit Eindhoven. Ze ontwikkelen de voormalige kerk onder de naam Clothilde, genoemd naar de echtgenote van Clovis.

Het duo is al enkele jaren met de oude kerk bezig. ,,In het begin was het plan om het gebouwtje dat in slechte staat verkeerde, te slopen en er nieuwe woningen te bouwen. Maar de gemeente wees er op dat hier sprake is van een cultuurhistorisch waardevol gebouw, ook al is het geen monument", vertelt Heijman. ,,Dus hebben we bekeken of het mogelijk is het pand te laten staan en er studio's in te maken", vult Suurland aan.

Gekozen voor kleinere studio's

In overleg met de gemeente is er afgelopen jaren veel gepraat over het soort woningen. Eindhoven wilde aanvankelijk wat grotere appartementen, maar juist onder invloed van de tekorten aan studentenhuisvesting en starterswoningen is nu toch voor kleinere studio's in twee bouwlagen gekozen. Het pand krijgt goede isolatie en wellicht zonnepanelen op het dak. Er komen acht parkeerplaatsen op eigen terrein en een fietsenstalling binnen én buiten.

De kerk vlak bij de Karel de Grotelaan werd in 1959 in gebruik genomen. Het is een lage, doosvormige zaalkerk in modernistische stijl, opgebouwd uit geprefabriceerde houten elementen, naar een ontwerp van architect Jan Strik. Bij de verbouwing wordt gebruikgemaakt van houtskeletbouw, aldus de ontwikkelaars. Architect is Bureau Baars. Het gebouw was eind jaren vijftig bedoeld als noodkerk, maar kreeg uiteindelijk een meer permanente bestemming. De kerk was voorzien van een losstaande klokkentoren die in 1980 werd afgebroken. In 2004 werd de kerk onttrokken aan de eredienst.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur