Handelingen

Eindhoven, Jan van der Wegestraat 2 - Emmaüskerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 4 jul 2023 om 12:18 (op zoek naar afbeeldingen interieur)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Emmaüskerk (2008-2014 Johanneskerk)
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Eindhoven
Plaats: Eindhoven
Adres: Jan van der Wegestraat 2
Postcode: 5622JS
Inventarisatienummer: 07377
Jaar ingebruikname: 1962
Architect: Geenen en Oskam
Huidige bestemming: Ned. Geref. Kerk
Monument status: Gemeentelijk monument (2016)

Geschiedenis

Interessante moderne kerk met toren.

Kort na de bouw van de Adventskerk elders in Eindhoven, als Ned. Herv. Kerk, is de Emmaüskerk in de wijk Eindhoven-Woensel als Geref. Kerk gebouwd, maar vanaf het begin in kader oecumene ook in gebruik geweest voor (eerst nog aparte) Ned. Hervormde kerkdiensten.

De "Emmaüskerk" is najaar 2008 hernoemd tot "Johanneskerk". Deze hernoeming hing samen met de buitengebruikstelling door de PKN Eindhoven van "De Morgenster", ook in Eindhoven-Woensel.

Per 1 september 2014 (zie ook "In de media") is de Johanneskerk buiten gebruik gesteld als kerk van de Protestantse Gemeente Eindhoven. De Johanneskerkgemeente heeft op 14 september 2014 "De Morgenster" weer als kerk in gebruik genomen. De Johanneskerk is verkocht aan de Ned. Geref. Kerk (NGK), voor wie het kerkgebouw aan het Frederik Hendrikplein te klein was geworden. De NGK heeft dit kerkgebouw per 1 september 2014 weer de oorspronkelijke naam "Emmaüskerk" teruggegeven.

MIP omschrijving (MIP nummer: KERH0039)

 • Naam monument: Emmauskerk
 • Bouwstijl: Naoorlogs modernisme
 • Bouwperiode: 1962
 • Bijzonderheden: Toegevoegd n.a.v. een inventarisatie van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, 2004

Omschrijving

 • Plattegrond: rechthoek met lage bijgebouwen (hal, kantoor)
 • Dak: plat, breed (gladde rand) en overstekend
 • Materiaalgebruik: baksteen
 • Toren: klokkentoren met vier betonnen poten door de hal heen
 • Bijzonderheden: kerkzaal met bakstenen kolommen en vensters vlak onder het dak.

Orgel

Het orgel is in 1963 gebouwd door de firma Van den Berg & Wendt (Zwolle, Nijmegen).

Dispositie
 • Manuaal 1: Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Vlakfluit 2' - Tertiaan 2 sterk - Mixtuur 1⅓' 4 sterk.
 • Manuaal 2: Holpijp 8' - Gemshoorn 8' (C-H in Holpijp) - Roerfluit 4' - Prestant 2' - Cymbel ⅓' 1-2 sterk - Dulciaan 8'.
 • Pedaal: Subbas 16' - Prestant 8' - Quintadeen 4' - Ruispijp 2' 3 sterk - Fagot 16'.
 • Koppelingen: manuaal 1 aan pedaal - manuaal 2 aan pedaal - manuaal 2 aan manuaal 1.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

In de media

Hieronder drie nieuwsartikelen, afkomstig van de website van de Protestantse Gemeente Eindhoven, aug.-sept. 2014.

1. Verhuizing van de Johannesgemeente naar de Morgenster

De Johanneskerk wordt verkocht en de Johannes-gemeente verhuist naar de Morgenster. Op zondag 31 augustus wordt afscheid genomen van de kerk aan de Jan van Wegestraat en op 14 september is de eerste dienst in het nieuw te betrekken kerkgebouw aan de Mercuriuslaan. Daar wordt een nieuwe start gemaakt.

Maar eerst gaat er verhuisd worden. Het inpakken begint op zaterdag 23 augustus en dan elke avond vanaf maandag 25 tot vrijdag 29 augustus. Op zaterdag 30 augustus wordt het merendeel van de inboedel verhuisd en maandag 1 september de inboedel van de kerkzaal. Daarna kan de kerk overgedragen worden aan de nieuwe eigenaar.

Op 7 september, het familieweekend, is er geen dienst in de nieuwe kerk maar een kerkdienst tijdens het kampeerweekend op de camping. Op een later tijdstip komt hierover meer informatie.

2. Afscheidsdienst Johannesgemeente

Op zondag 31 augustus om 10:00 uur neemt de Johannesgemeente afscheid van het kerkgebouw aan de Jan van de Wegestraat; de kerk waar de Emmaüsgemeente en de Morgenstergemeente in 2008 zijn samengebracht. Het is voor veel mensen moeilijk en verdrietig om het kerkgebouw te verlaten. In dit gebouw is meer dan 50 jaar gezongen, getrouwd, gedoopt, gerouwd, gebeden, gelachen, gegeten en gedronken.

“Tijdens de afscheidsdienst staan we stil bij deze gevoelens. Attributen, die belangrijk zijn in onze christelijke traditie, zoals het doopvont, de paaskaars en de kanselbijbel worden de kerk uitgedragen als symbool voor de verhuizing. Ze worden meegenomen naar de kerk aan de Mercuriuslaan, die vanaf dat moment Johanneskerk zal heten. Op zondag 14 september maken we daar een nieuw begin”.

3. Een waardig afscheid

Op een waardige wijze is afgelopen zondag 31 augustus door de Johannesgemeente afscheid genomen van haar kerkgebouw aan de Jan van de Wegestraat. In de voorbereiding van deze dienst is gezocht naar een manier om vorm te geven aan de herinneringen die velen hebben aan dit kerkgebouw. Verdriet en vreugde krijgen immers een plek in kerkdiensten en andere activiteiten die in dit gebouw 50 jaren hebben plaats gevonden. Enkele reactries: "Zo'n afscheid is lastig", "Hier liggen zoveel herinneringen" en "Het is goed zo, we maken een nieuw begin".

Als teken van de verhuizing zijn de paaskaars, de kanselbijbel, het doopvont en de liturgische kleden de kerk uitgedragen. Terugblik en afscheid kregen aandacht in de dienst maar er is ook naar de toekomst gekeken.

Op 14 september wordt een nieuw begin gemaakt in de Morgenster, Mercuriuslaan 1b. De Johannesgemeente neemt haar naam mee en de Morgenster zal Johanneskerk gaan heten.

Zondag 7 september is er een kerkdienst tijdens het gemeenteweekend op het Uilennest in Geldrop.

Afbeeldingen

 • Op zoek naar afbeeldingen interieur,