Handelingen

Eindhoven, Kloosterdreef 23 - H. Hartkapel, Kronehoef

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (overleg | bijdragen) op 22 feb 2023 om 10:55 (aanv)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: H. Hartkapel
Genootschap: Rooms-Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Eindhoven
Plaats: Eindhoven
Adres: Kloosterdreef 23
Postcode: 5623DA
Sonneveld-index: 07456 18810
Jaar ingebruikname: 1902
Architect:
Huidige bestemming: R.K. kapel in verzorgingstehuis (1902)
Monument status: geen
Geschiedenis

Kloosterkapel

Zusters van Liefde van Schijndel. Klooster uit 1880 buiten gebruik en gesloopt. Kapel uit 1902 gehandhaafd en nu Kapel van woonzorgcentrum Kronehoef.

Kapel Kronehoef en hulpkerk

Ter plaatse nieuwbouw jaren 1980 van Verzorgingstehuis Kronehoef, met oude kapel onverminderd in gebruik. Deze kapel uit 1902, vlak ten noorden van de St. Petruskerk, is vanaf de Kloosterdreef wegens de nieuwe voorgevel van het verzorgingstehuis Kronehoef niet te zien, maar vanaf een binnenplaats in het complex, vanuit het oosten, wel. Deze kapel is nu ook in gebruik als hulpkerk van de St. Petrusparochie, voor kleinere vieringen. Naam: Heilig Hartkapel. Mede in gebruik bij de Gemeenschap van de Alheilige Moeder Gods Gruzinskaja. (Byzantijns)

Orgel

Op de galerij een pneumatisch orgel uit ca 1905, gemaakt door een tot dusver onbekende maker en wellicht uit Schijndel afkomstig. Momenteel (2013) maakt men gebruik van een elektronisch orgel.

In de media

  • Uit Eindhovens Dagblad, 21 augustus 2012. Tekst: Petra Vogel

Wat gebeurt er met religieuze kunst van een kerk die niet meer nodig is voor de eredienst en afgebroken wordt? Tot zijn verbazing vond Eindhovenaar Gerard Peeren de voor de Maria Regina door hem gemaakte kruisweg terug in de kapel van Woonzorgcentrum Kronehoef aan de Kloosterdreef.

Eindhovenaar Gerard Peeren (80) haalde in april 1956 het Eindhovens Dagblad met de veertiendelige kruisweg die hij had gemaakt voor de toen nieuwe, maar inmiddels alweer gesloopte Maria Reginakerk in Strijp. „Ik was als eerste tekenaar bij architectenbureau Van Beek betrokken bij de bouw van de kerk”, vertelt de sinds 1978 als zelfstandig architect werkzame Peeren. „Op de bouwbegroting stond dat er 800 gulden beschikbaar was voor een kruisweg in de kerk. Ik heb toen de bouwpastoor aangeboden een kruisweg te boetseren, wat een hobby van mij was.”

Na een eerste goedgekeurde figuur kreeg hij de klus en toog in zijn vrije tijd aan het werk. „Ik ben er ruim een jaar mee bezig geweest. Elke statie telt drie beelden van zo’n vijftig centimeter hoog en met veertien staties maakt dat dus 52 beelden. Mijn vrouw hielp mee met het uithollen van de beelden omdat ze anders barstten tijdens het bakken, wat wel eens tot wat minder eerbiedige grapjes leidde.”

Tijdens de ingebruikname van de kerk op Eerste Kerstdag 1955 werden de eerste acht voltooide staties al getoond. In april 1956 volgden de laatste zes staties. „Van de 800 gulden die ik ermee verdiende heeft mijn vrouw, die in verwachting was van ons eerste kind, een super de luxe kinderwagen gekocht. Daarmee liep ze al rond vóór de geboorte.”

Na de sloop van de Maria Reginakerk verloor Gerard Peeren ‘zijn’ kruisweg lange tijd uit het oog.

„Tot ik enkele jaren geleden met het Gregoriaans Herenkoor Pius X een uitvoering gaf in de kapel van Woonzorgcentrum Kronehoef aan de Kloosterdreef. Tot mijn verbazing zag ik daar ‘ mijn’ kruisweg hangen. Weliswaar een tikje schots en scheef maar toch ‘mijn’ kruisweg.”

Dat ‘zijn’ kruisweg begonnen is aan een tweede leven, moet volgens hem niet overdreven worden. „Natuurlijk ben je trots op zoiets maar het blijft een opdracht. Net zoals de gebouwen in Eindhoven die ik als architect heb ontworpen of waarbij ik als tekenaar of architect betrokken ben geweest.” Zo was hij betrokken bij het ontwerpen van de Heuvel Galerie en het eerste Ir. Ottenbad en heeft hij de Pius X-kerk in Stratum ontworpen. Hij werkt nog steeds als architect. Eén van recente ontwerpen is het nieuwe paviljoen op sportpark De Heihoef.

Na een rondje kruisweg in de Kronehoefkapel: „Het is leuk dat de kruisweg nog gebruikt wordt en niet in een opslagruimte van het bisdom staat tussen honderd andere kruiswegen van gesloten en gesloopte kerken. Alleen wil ik de beelden wel een keer op de juiste plek en in de goede volgorde laten hangen.”

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur