Handelingen

Eindhoven, Oude Torenstraat 2 - De Oude Toren

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 16 jun 2021 om 14:21 (diversen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: De Oude Toren
Genootschap: R.K., later N.H., weer later R.K. Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Eindhoven
Plaats: Eindhoven
Adres: Oude Torenstraat 2
Postcode: 5623PG
Inventarisatienummer: 7357
Jaar ingebruikname: 15e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: kerk gesloopt
Monument status: Rijksmonument 14654 (toren)

Geschiedenis

Hier staat de historische 15e eeuwse toren van de vroegere R.K. Kerk St. Petrus' Stoel te Antiochië van het dorp Woensel, nu in Eindhoven-Noord.

De historische kerk is gesloopt in 1815. De oude Woenselse toren is een restant, op een grote begraafplaats. Tegen de oostzijde van de toren is in 1954 de moderne aula van de Algemene Begraafplaats Woensel gebouwd. Algemeen zijn toren met aula bekend als "De Oude Toren". Deze Oude Toren is het oudste gebouw in het Stadsgewest Eindhoven.

Ter vervanging van deze kerk is later in de 19e eeuw meer naar het westen de grote huidige St. Petruskerk aan de Kloosterdreef gebouwd.

De aula bij deze Oude Toren had in juli 1969 extra belangstelling in de media, na de busramp in Dinant, België, op 15 juli 1969, waarbij 21 mensen uit Eindhoven en omgeving om het leven kwamen. In juli 2009, 40 jaar nadien, is deze ramp op diverse plaatsen herdacht.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerktoren. Gotische toren, overblijfsel van de afgebroken kerk van St. Pieter. 15e eeuws bakstenen bouwwerk met overhoekse steunberen aan de westzijde traptoren aan de zuidzijde, haakse steunbeer aan de noordoostzijde. Torenspits vernieuwd in 1801. Gerestaureerd in 1955. Eikenhouten klokkenstoel, 1650.

Afbeeldingen