Handelingen

Eindhoven, Plaggenstraat 57 - Christelijke Gereformeerde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Gemeente
Genootschap: Geref. Gemeenten (v/h in Ned en N.Amerika)
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Eindhoven
Plaats: Eindhoven
Adres: Plaggenstraat 57
Postcode: 5651CP
Jaar ingebruikname: 1933
Architect: Kuipers, Roelof Tj.zn.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

De voorgaande houten kerk, gebouwd als Christelijke Gereformeerde noodkerk, is door brand verwoest in 1935.

Ter vervanging is in 1935 deze Christelijke Gereformeerde Kerk gebouwd. Deze werd te klein in 1971. Toen nam men de dichtbij gesitueerde Hervormde Schootsekerk over. Sindsdien is de kerk aan de Plaggenstraat in gebruik door de Gereformeerde Gemeente. In 2000 verbouwing.

Na enkele jaren in een klein gezelschap preken te hebben gelezen, ontstaat er in 1939 in Eindhoven een afdeling van de Gereformeerde Gemeente te Aalburg. Op 10 april 1959 wordt deze afdeling zelfstandig. Aanvankelijk worden de kerkdiensten in het verenigingsgebouw ‘Rehobôth’ aan de Hendrik Casimirstraat gehouden. Als de huur hiervan wordt opgezegd, verhuist men in 1958 naar gebouw ‘De Toorts’ aan de Anthony van Leeuwenhoeklaan. Een jaar later betrekt men een klein kerkje in de Sint Trudostraat en in 1971 wordt het kerkgebouw van de Christelijke Gereformeerde Kerk aan de Plaggenstraat overgenomen kerkgebouw. het kerkgebouw bevat rond de 250 zitplaatsen.

Het orgel

Het orgel is gebouwd door firma Bakker & Timmenga ca. 1935. Het orgel is in 1961 in dit gebouw geplaatst, daarvoor heeft het orgel tijden lang in de werkplaats gestaan van Bakker & Timmenga.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 7 april 2009.

De gereformeerde gemeente van Eindhoven herdenkt vrijdag dat ze vijftig jaar geleden werd geïnstitueerd. Maandag wordt in het kerkgebouw aan de Plaggenstraat 57 een herdenkingsdienst gehouden. Voorganger is consulent ds. A. A. Brugge.

De geschiedenis van de gemeente gaat terug tot ongeveer 1936. In die tijd trekt de groei van Philips veel mensen uit het overwegend protestantse noorden naar het rooms-katholieke zuiden. Een aantal personen dat zich niet thuis voelt in de plaatselijke kerken, komt in een thuisleesdienst bijeen. Dit leidt tot de oprichting van een afdeling van de Gereformeerde Gemeenten.

Aanvankelijk valt de nieuwe kerkelijke gemeente onder de verantwoordelijkheid van de gereformeerde gemeente te Aalburg en vanaf 1942 van Veen. Na de Tweede Wereldoorlog groeit de gemeente zo sterk dat de classis Dordrecht op 4 februari 1959 het verzoek om zelfstandigheid inwilligt. Op vrijdag 10 april vindt de instituering plaats. De gemeente telt dan 45 leden en 38 doopleden.

Op 5 mei 1958 wordt op de ledenvergadering besloten een eigen gebouw te kopen aan de St. Trudostraat in Eindhoven. In 1971 verhuist de gemeente naar het voormalige christelijke gereformeerde kerkgebouw aan de Plaggenstraat. De gereformeerde gemeente te Eindhoven telt op dit moment ongeveer vijftig leden.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur