Eindhoven, Servaasplein 1 - O.L. Vrouw van Fatima

Naam object:
Oorspronkelijke bestemming: Rooms Katholieke Kerk
Huidige bestemming: Chinese Christian Church (gedeeltelijk)
Monument status: Geen

Rooms-katholieke kerk

Grote wederopbouwkerk. Driebeukige basiliek met dakruiter. De officiële naam van deze kerk is "Onbevlekt Hart van Maria", welke verering overal ter wereld wordt geassocieerd met "O.L. Vrouw van Fatima". Buiten gebruik als r.-k. kerk oktober 2004.

Vanaf 2007 gebruikt door de Chinese Christian Church, in de rechter zijbeuk.

De situatie van deze kerk, incl. de situering van die Chinese kerkruimte heb ik (JvN) zo. 22 maart 2009 waargenomen: met oranje zeilen was hier, in de rechter zijbeuk aan de koorzijde, een ruimte afgescheiden voor vieringen van de Chinese Christian Church.

Voor de rest was de kerk toen vrijwel geheel leeggehaald; een verbouwing had nog niet plaatsgevonden; de architectonische ruimtewerking was toen dus nog grotendeels intact.

De vier kleine glas-in-loodramen in het koor waren in 2009 ook intact. Het (goede) orgel is alweer eerder verwijderd, en in gewijzigde vorm herplaatst in de St. Gerardus Majellakerk in (eveneens) Eindhoven-Stratum, waarin het goed klinkt. N.B.: Architectonisch lijkt dit kerkgebouw tot in vele details op de St. Jan de Doperkerk uit 1953 in Sambeek.

Chinese Christian Church

Chinese Christian Church, 2007 voorste deel voormalige Rooms Katholieke kerk. De Chinese Christian Church is een onderdeel van de Protestantse Kerk van Nederland. Er zijn vestigingen in Maastricht en Den Bosch.

In Eindhoven werden jarenlang kerkdiensten gehouden in een winkel aan de Heezerweg 127. Toen volgde twee jaar in gemeenschapshuis De Ketting aan de Tinelstraat.

Zomer 2007 heeft men het voorste deel van de RK O.L. Vrouw van Fatima (1948, ir.J.C.van Buijtenen en B.Clement) aan het Sint Servaasplein gekocht. Vanaf ongeveer 1 september 2007 houdt men er kerkdiensten. Het achterste deel van de kerk wordt verbouwd tot appartementen.

Cultuur Historische Waardekaart

• Bouwperiode: 1948