Handelingen

Eindhoven, Vitruviusweg 2 - Vincentius à Paulo

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (overleg | bijdragen) op 9 jul 2020 om 09:28 (→‎In de media)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: St. Vincentius à Paulo
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Eindhoven
Plaats: Eindhoven
Adres: Vitruviusweg 2
Postcode: 5624AD
Inventarisatienummer: 07450
Jaar ingebruikname: 1964
Architect: Jong, J. de
Huidige bestemming: inbouw kantoorruimten
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Belangrijke, sobere, moderne kerk met losstaande toren. Rechthoekige, vlak afgedekte zaalkerk, gebouwd in de trant van de Bossche school van Dom H. van der Laan, de leermeester van architect J. de Jong. Buiten gebruik 1998. Tijdelijk gekraakt midden jaren 2000. In de zomer van 2008 verbouwd tot kantoren.

De 1100 zitplaatsen tellende R.K. kerk van Vincentius à Paulo, in 1960 door architect De Jong gebouwd aan de Oude Bosschebaan, is in 2001 gesloten. De parochie is samengevoegd met een buurparochie. De kerk heeft een tijd leeg gestaan en was ook een poos gekraakt. Juni 2006 is begonnen de kerk te verbouwen tot kantoorruimte. Aan de gevel verandert niets.

In de media

  • Uit: Architectenweb, d.d. 8 juli 2020

De oude pastorie van de Sint-Vincentius à Paulo-kerk in Eindhoven is gerestaureerd en herbestemd tot woongebouw. Tevens is een nieuw volume toegevoegd aan het complex. Het ontwerp is door Pauwert Architectuur gemaakt met het plastisch getal van Dom Hans van der Laan als leidraad.

De Sint-Vincentius à Paulo-kerk is in 1964 voltooid naar een ontwerp van Jan de Jong, leerling van Dom Hans van der Laan. Het complex is kenmerkend voor de stijl van de Bossche School. Toren, kerkgebouw en pastorie houden elkaar in evenwicht; ze vormen een schikking van een staande, liggende en zittende vorm.

Na aanvankelijke sloopplannen is de kerk als gemeentelijk monument aangewezen. In 2009 werd het kerkgebouw tot kantoor getransformeerd. Na tien jaar is ook de inmiddels sterk vervallen pastorie gerestaureerd en herbestemd tot woongebouw. Het ontwerp is in opdracht van ontwikkelaar Van der Meeren gemaakt door het Eindhovense bureau Pauwert Architectuur.

Restauratie en nieuwbouw

De voormalige pastorie biedt plek aan vijf appartementen, uiteenlopend van 50 tot 70 m2. De bestaande indeling van het gebouw is daarbij, op verzoek van de monumentencommissie, behouden. Ook de oude muur die de pastorietuin omsluit is gerestaureerd.

In de tuin is bovendien een volume toegevoegd. Dit zonder onrecht te doen aan de uitgewogen oorspronkelijke plaatsing van toren, kerkgebouw en pastorie, stelt Pauwert Architectuur. Het architectenbureau heeft in de bepaling van verhoudingen en opzet van de gevel gebruik gemaakt van het plastisch getal.

Verhoudingen

Aan de hand van Van der Laans verhoudingenleer heeft het architectenbureau een drielaags blokje ontworpen. De verhoudingen en de repetitie van ramen sluiten dan ook bij de bestaande bouw; in materiaalgebruik komen de betonnen kozijnen en de lichte baksteen terug.

Op die manier is nieuwbouw gerealiseerd die volgens de architecten “niet in contrast probeert te staan met het oude complex en het evenmin wil kopiëren”. Het toegevoegde volume, dat zes appartementen bevat, is herkenbaar als nieuw element, maar in balans met de bestaande gebouwen.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 18 september 2012.

De Vincentius à Paulokerk in Woensel, even boven Eindhoven, wordt een studiecentrum. Na jaren van leegstand neemt opleidingsinstituut Rino Zuid begin volgend jaar zijn intrek in het gebouw.

Het opleidingsinstituut, nu gevestigd aan de Stratumsedijk, moet nog het bestemmingsplan laten wijzigen en enkele aanpassingen aan het voormalige kerkgebouw laten aanbrengen.

Het gebouw werd in 2007 ingrijpend verbouwd door projectontwikkelaar Van Kavelen. Door onenigheid met de opdrachtgever werd het gebouw nooit verhuurd.

MIP omschrijving (MIP nummer: KERH0041)

  • Bouwstijl: Bossche school
  • Bouwperiode: 1963 tot: 1964
  • Bijzonderheden:

Toegevoegd n.a.v. een inventarisatie van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, 2004

Omschrijving

Rooms-katholieke kerk.

  • Plattegrond: rechthoekig met narthex, bijgebouwen
  • Dak: plat, houten opbouw met rechthoekige vensters
  • Materiaalgebruik: baksteen, betonnen randen
  • Toren: vrijstaand met open bovendeel
  • Bijzonderheden: binnenplaats met hekken en muur, rondom bijgebouwen, twee grote deuren.

Afbeeldingen