Handelingen

Elst, Tabaksweg 3 - Gereformeerde Gemeente in Nederland

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Geref. Gemeente in Nederland
Genootschap: Geref. Gemeenten in Nederland
Provincie: Utrecht
Gemeente: Rhenen
Plaats: Elst (U)
Adres: Tabaksweg 3
Postcode: 3921CM
Sonneveld-Index: 15243
Jaar ingebruikname: 2000
Architect: Freeke, H., Lienden
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

In mei 1999 is de Gereformeerde Gemeente in Nederland (Elst) begonnen met de bouw van een nieuwe kerkgebouw. Het kerkgebouw met 230 zitplaatsen werd ontworpen door H. Freeke uit Lienden. Tegen de oostgevel zijn twee bijzalen voorzien. Op aandringen van de Rhenense Welstandscommissie kwam er nog een 'bescheiden torentje' op het dak te staan. Dit was aanvankelijk niet in het bouwplan opgenomen. Er hangt sinds december 2006 een luidklok in, afkomstig van het torenuurwerk van horlogemaker Van Manen in Veenendaal. De eerste dienst op 14 maart 2000 werd geleid door de consulent ds. J. Roos uit Opheusden. Moderne kerk met torentje. Verving een eerder kerkgebouw van de Geref. Gemeente in Nederland.

Uitbreiding 2005.

Orgel

In 1999 startte de bouw van een nieuwe kerk, die op 14 maart 2000 in gebruik werd genomen. In deze kerk, aan de Tabaksweg werd door Gijs de Kruif en vader en zoon Johannes van Walsem een orgel gebouwd, gebruikmakend van allerlei oudere onderdelen. Toen besloten was om een nieuwe kerk te bouwen was er een klein budget voor een orgel. De eerste plannen waren een electronisch orgel, maar via diverse contacten kwam men op het idee om uit bestaande oude pijporgelonderdelen een electropneumatisch pijporgel te bouwen. Deze delen zijn verzameld via verschillende kanalen. In 1999 is gestart met het opbouwen in een boerenschuur. De windlades zijn voorzien van electromagneten en totale nieuwe bekabeling is aangelegd. Tevens is een nieuwe windlade voor de Cornet gebouwd. Begin 2000 is het orgel opgebouwd in de kerk. Toen kon gestart worden met de aanleg van de windvoorziening en afmontage. De verdere afronding is in enkele weken gedaan. De speeltafel is afkomstig van een orgel uit de Rooms-Katholieke kerk in Geertruidenberg, evenals drie registers. Verder is er pijpwerk aanwezig uit allerlei orgels., Fluit 4’, Nasard 2 2/3', Octaaf 2'. Pedaal: Resultantbas 16', Gedekt 8', Fluitbas 4’.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 15 maart 2000.

"ELST (Utrecht) - De gereformeerde gemeente in Nederland in Elst heeft gisteren haar nieuwe kerkgebouw in gebruik genomen. Consulent ds. J. Roos uit Opheusden leidde de dienst.

Het nieuwe kerkgebouw staat aan de Tabaksweg 3 en telt 230 zitplaatsen. Daarmee is het bijna tweemaal zo groot als het vorige pand. Het voormalige kerkgebouw aan de Schoolweg 4 telde 120 zitplaatsen. Het oude kerkgebouw is verkocht aan de naastgelegen supermarkt C1000. Vermoedelijk wordt het gesloopt en komt op het terrein de uitbreiding van de supermarkt. De afgelopen jaren werd de kerk al tweemaal verbouwd. Nieuwbouw bleek uiteindelijk toch noodzakelijk te zijn. Onder leiding van architectenbureau H. Freeke uit Lienden bouwde aannemingsbedrijf A. van Mourik uit Meteren een compleet nieuwe kerk met twee bijzalen op een nieuwe locatie. De bouw ging in mei 1999 van start. De kosten bedragen 1,6 miljoen gulden. De helft van het bedrag is uit eigen middelen betaald. De rest van het geld is geleend van gemeenteleden. De gemeente werd geïnstitutioneerd op 1 februari 1949 en telt momenteel 180 leden. Het nieuw te bouwen pijporgel is reeds gedeeltelijk in gebruik. Het wordt onder leiding van deskundigen van buiten de gemeente door gemeenteleden gebouwd en telt uiteindelijk vijftien stemmen. Gisteravond werd de nieuwbouw officieel in gebruik genomen.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 5 december 2006.

Het kerktorentje van de gereformeerde gemeente in Nederland te Elst (Utr.) is sinds zaterdag voorzien van een kerkklok. De klok, afkomstig uit het voormalige klokkentorentje van juwelier Van Manen uit Veenendaal, is geschonken aan de kerk. Hoewel de klok voorzien is van een elektronisch uurwerk, is het de bedoeling hem voorlopig alleen voor de kerkdiensten te luiden.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur