Handelingen

Emmen, Statenweg 2 - De Voorhof

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 23 jan 2022 om 16:21
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Voorhof
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Drenthe
Gemeente: Emmen
Plaats: Emmen
Adres: Statenweg 2
Postcode: 7824CS
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1965
Architect: Kuilen, W. van der
Huidige bestemming: Medisch centrum
Monument status: Provinciaal monument

Geschiedenis

Belangrijk, en vooral wegens de toren, interessant modern complex. Gebouwd als Ned. Hervormde kerk, later PKN.

In 2012 is deze PKN Gemeente officieel samengegaan met De Schepershof in de wijk Emmerhout. De Voorhof is als kerkgelegenheid van de PKN afgestoten op 20 mei 2012. Het voormalige kerkgebouw en de bijbehorende pastorie worden omgebouwd tot gezondheidscentrum. Het bestuur van de Protestantse Gemeente Emmen heeft ingestemd met de verkoop. Dat betekent dat het pand na tien jaar is verkocht. {Bron:RTVDrenthe)

Weblog

  • Uit weblog predikant Jan de Korte: 17 mei 2012

Dicht

Aanstaande zondag hebben we de laatste dienst als wijkgemeente in de Voorhof, we gaan verder met één gebouw, de Schepershof. Wat doe je, als er een kerk dicht gaat. In de voorbereiding kwamen woorden op als herinnering en dankbaarheid. Ook pijn, maar daar moesten we maar niet te veel nadruk op leggen. Dat kan betekenen dat we iets wegduwen, het kan ook komen door de lange duur van het proces dat aan deze kerksluiting vooraf is gegaan. We zijn het gewoon zat en willen een nieuw begin in de opgeknapte Schepershof. Het lijkt me goed om nog een keer naar het gebouw zelf te luisteren, zoals het er kwam, stond en staat. De plaats die het biedt, de ruimte die het geeft, de kleuren die het laat zien, de vragen die het oproept. Vanmiddag maakte Jeroen Mulder deze foto van de klokkentoren. De klokken hebben vele malen gesproken, aanstaande zondag laten we ze nog een keer extra spreken, om hun tonen mee te nemen in onze horen, in onze harten. De toren zelf spreekt van verwaarlozing, we hebben de laatste jaren niet echt voor hem gezorgd. We gaan verder zonder toren, op deze Hemelvaartsdag wel toepasselijk, in het verhaal proberen engelen de blik naar beneden te krijgen, daar gebeurt het.

Toen hij dit gezegd had, werd hij voor hun ogen omhooggeheven en opgenomen in een wolk, zodat ze hem niet meer zagen. Terwijl hij zo van hen wegging en zij nog steeds naar de hemel staarden, stonden er opeens twee mannen in witte gewaden bij hen. Ze zeiden: 'Galileeërs, wat staan jullie naar de hemel te kijken? Jezus, die uit jullie midden in de hemel is opgenomen, zal op dezelfde wijze terugkomen als jullie hem naar de hemel hebben zien gaan.'

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 29 juni 2011.

De grote protestantse kerk De Voorhof aan de Statenweg in de Emmense wijk Angelslo krijgt waarschijnlijk drie nieuwe gebruikers. Wijkcentrum De Marke, jongerencentrum De Cluft en de Vrije Baptisten Gemeente Emmen (VBE) hebben interesse om het monumentale pand te betrekken.

De gemeente Emmen is een onderzoek begonnen naar de mogelijkheden om van de kerk een multifunctioneel gebouw te maken. De kerk staat al een aantal jaren leeg en er treedt verval op.

Afbeeldingen