Handelingen

Emst, Vaassenseweg 14a - Hersteld Hervormde Kerk

Uit Reliwiki

Versie door Marc (overleg | bijdragen) op 18 jun 2024 om 13:34 (→‎Afbeeldingen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Hersteld Hervormde Kerk
Genootschap: Hersteld Hervormde Gemeente
Provincie: Gelderland
Gemeente: Epe
Plaats: Emst
Adres: Vaassenseweg 14a
Postcode: 8166AV
Sonneveld-index:
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geenGeschiedenis

Begin 2005 heeft de kerkenraad van de Hersteld Hervormde Gemeente (HHG) Emst-Epe e.o. een bouwcommissie ingesteld om te voorzien in een eigen kerkgebouw. Deze commissie heeft vele plekken en gebouwen bekeken en afgewogen of iets geschikt was voor de toekomst. Uiteindelijk is na het doorlopen van een lange procedure begin 2015 toestemming van de gemeente Epe verkregen om een kerkgebouw te mogen bouwen aan de Vaassenseweg 14a in Emst. Nadat diverse aannemers een inschrijving hebben gedaan is gekozen voor Prins Bouw B.V. uit ’t Harde. Zij zijn kort na de zomer 2015 gestart met het neerzetten van het casco. De afwerking van het gebouw wordt gedaan met behulp van vrijwilligers.

Orgel

De hersteld hervormde gemeente van Emst-Epe heeft sinds juli 2021 een ‘nieuw’ orgel. Het instrument is afkomstig uit de aula van het Van Lodenstein College in Barneveld. Het gaat om het orgel dat de Groningse orgelbouwer Mense Ruiter in 1982 voor de gereformeerde kerk Open Hof in Assen bouwde. Het instrument, dat twaalf stemmen telt, kwam in 2010 in handen van een particulier, die het in 2015 in bruikleen gaf aan het Van Lodenstein College in Barneveld. Orgelmakerij Reil heeft het orgel vorig jaar in Barneveld gedemonteerd en nu in de kerk in Emst weer opgebouwd.

In de media

  • Uit Omroep Gelderland ,d.d. 20 december 2014

Er ligt nu nog een weiland, maar in de toekomst komen er kerkgangers voorbij schuifelen. Aan de Vaassenseweg 14 in Emst komt namelijk een nieuwe kerk voor de Hersteld Hervormde Gemeente (HHG). Het nieuwe kerkgebouw ligt op slechts 1 minuut lopen van de PKN-kerk in het dorp. De PKN, die in 2004 is ontstaan, bestaat uit de Hervormde, Gereformeerde en Lutherse gemeentes in Nederland. De leden van de Hersteld Hervormde Gemeente waren het daar niet eens met die fusie en hebben zich daarom afgesplitst. De nieuwe kerk moet plaats bieden aan ongeveer 270 mensen. Naast de kerk komt een parkeerplaats met 50 parkeerplekken. De HHG heeft het ontwerp van de kerk aan moeten passen omdat het volgens de gemeente Epe niet modern genoeg was, en daardoor niet goed bij het landschap paste. Omwonende Lisette Polman heeft zich bij de Raad van State tevergeefs verzet tegen de komst van de kerk. De bouwlocatie, die ongeveer 2800 vierkante meter beslaat, ligt namelijk vlak achter haar achtertuin. Polman vindt dat de kerk daar niet gebouwd mag worden omdat de beoogde locatie in het buitengebied valt. Dat is in strijd met de Structuurvisie Veluweflank. De gemeente houdt echter vast aan een ander bestemmingsplan. In dat plan ligt de bouwlocatie juist niet in het buitengebied, maar net er binnen. Polman heeft ook nog geprobeerd om op andere gronden de kerk tegen te houden. Zo betoogde ze dat de bouw in strijd is met de Ruimtelijke Verordening Gelderland en dat de nieuwe kerk leidt tot onveilige verkeerssituaties, omdat het een stuk drukker wordt op de wegen rondom de kerk. Ook die redenen heeft de Raad van State van tafel geveegd. Volgens Polman zijn andere buurtbewoners ook niet blij met de komst van de kerk. In 2012 zijn de meningen van de buurtbewoners gehoord. Lisette Polman zegt dat zij niet was uitgenodigd voor deze bijeenkomst. De bouw van de nieuwe kerk moet in het voorjaar van 2015 beginnen. De HHG moet dan wel voor die tijd genoeg geld ophalen.

  • Uit De Stentor, 17 december 2016

Nog één dag hard werken voor de vrijwilligers van de Hersteld Hervormde Gemeente (HHG) in Emst en dan is het zover: de eerste dienst in het spiksplinternieuwe kerkgebouw aan de Vaassenseweg, vlak naast de Spar. "Iedereen kijkt er naar uit. We zijn er bijna klaar voor", zegt Martin Schouten van de bouwcommissie. Voordat het zondagmorgen zover is, moet er nog wel wat gebeuren. Vrijdagmorgen ligt er bijvoorbeeld nog een flinke stapel deuren klaar, die zoveel mogelijk nog gemonteerd moeten worden. Daarnaast zijn andere vrijwilligers bezig met schoonmaken en de andere laatste werkzaamheden. "We proberen zover mogelijk te komen. Maar het maakt niet uit als het niet helemaal klaar is. We kunnen hier zeker zondag een kerkdienst houden", zegt Schouten.

De kerkzaal zelf ziet er af uit. Fraaie banken vullen de ruimte, waar plek is voor zo'n 250 mensen. Voorin staat een mooi orgel en bezoekers kunnen de zaal in of uit via twee grote taatsdeuren. Ook de andere ruimtes zijn zo goed als af. Alleen de twee zalen in de kelder nog niet. "Dat hopen we in augustus af te hebben, zodat we daar dan ook verenigingsavonden kunnen houden."

De dienst zondag is een bijzonder moment vol symboliek, vooral voor de eigen gemeente. Dominee Van Marle komt bijvoorbeeld de zaal binnenlopen met de kanselbijbel, die vorige week nog symbolisch is gesloten in het clubhuis van de Koninklijke Harmonie in Epe. Het gebouw aan de Lange Veenteweg is nu overbodig geworden voor de HHG. "Zondag wordt een bijzondere dienst", kijkt Schouten vooruit. "Het is nu echt klaar. Met de opening van de Bijbel is God ook weer in ons midden. We hebben het gebouw voor kerst af gekregen. Het is fantastisch dat we rond deze periode al hier kunnen zitten." De officiële opening van het gebouw vindt overigens later plaats, op 21 januari.

Ook buiten de kerk is er de laatste maanden veel gebeurd. Voor de kerk zijn nu circa 30 parkeerplaatsen te vinden en aan de achterkant ongeveer 20. Daar komen er begin volgend jaar nog wat bij, als het weer althans een beetje mee zit. "Voorlopig is het meer dan genoeg", zegt Schouten tevreden: de tweede kerk in Emst is af.

  • Reformatorisch Dagblad, 27 juli 2021

Muziek

De hersteld hervormde gemeente van Emst-Epe heeft sinds vorige week een ‘nieuw’ orgel. Het instrument is afkomstig uit de aula van het Van Lodenstein College in Barneveld.

Het gaat om het orgel dat de Groningse orgelbouwer Mense Ruiter in 1982 voor de gereformeerde kerk Open Hof in Assen bouwde. Het instrument, dat twaalf stemmen telt, kwam in 2010 in handen van een particulier, die het in 2015 in bruikleen gaf aan het Van Lodenstein College in Barneveld. 17360058.JPG Het orgel in de hersteld hervormde gemeente van Emst-Epe. beeld hhg Emst-Epe

Orgelmakerij Reil heeft het orgel vorig jaar in Barneveld gedemonteerd en nu in de kerk in Emst weer opgebouwd; vorige week donderdag werd het opgeleverd.

Het is nog onduidelijk wanneer het instrument officieel in gebruik wordt genomen.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur