Enkhuizen, Breedstraat 84 - Gummarus en Pancratius

Naam kerk: Gummarus en Pancratius
Adres: Breedstraat 82
Postcode: 1601KD
Architect: Kopper, J.G.

opname 24-05-2009 foto. Edward Ippel. Hoorn.

Geschiedenis

Verving een oudere Oud-Katholieke kerk, waaruit vele objecten zijn meegenomen naar de huidige neogotische kerk.

Eenbeukige kerk in vrij opgevatte neogotiek, gebouwd in 1908. Voorgevel met venstertriplet en twee achtkantige zijtorens. Inwendig trapeziumvormige houten overdekking met steekkappen bij de vensters. Barok geïnspireerd altaarretabel uit de bouwtijd. Rijke Lodewijk XIV communiebank uit de vorige kerk.

De Oud-Katholieke Kerk, welke zelf niet op de lijst wordt geplaatst, bezit, afkomstig uit een ouder gebouw: communiebank XVIII en preekstoelbekroning, alsmede een secretaire-orgel, rond 1850 gemaakt door een tot dusver onbekende Amsterdamse orgelmaker (in dit verband circuleren de namen van Ter Hart, Knipscheer en Indermauer).

In 2008 is ter gelegenheid van het honderjarig bestaan van dit kerkgebouw een jubileumboek verschenen.

Opmerkelijk aan de kerknaam is, dat de kerk is gewijd aan twee heiligen, naar wie de twee historische kerken (Westerkerk en Zuiderkerk) oorspronkelijk ook waren genoemd.

Monumentomschrijving Rijksdienst

De Oud-Katholieke Kerk, welke zelf niet op de lijst wordt geplaatst, bezit, afkomstig uit een ouder gebouw: communiebank XVIII en preekstoelbekroning, alsmede een secretarie-orgel, rond 1840 gemaakt door H. Hart uit Amsterdam.

Uit Reformatorisch Dagblad, 25 juli 2008.

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het oud katholieke kerkgebouw (Breedstraat 84) te Enkhuizen is een tentoonstelling ingericht in de Westerkerk in Enkhuizen. Deze is vorige week geopend en loopt tot en met 23 augustus. Op 29 november wordt het 100-jarig bestaan gevierd in de Zuiderkerk .