Handelingen

Enschede, Haaksbergerstraat 468 - Adventkerk

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 17 jun 2020 om 11:00 (kaart hersteld)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Philadelphia
Genootschap: Zevende-Dags Adventisten
Provincie: Overijssel
Gemeente: Enschede
Plaats: Enschede
Adres: Haaksbergerstraat 468
Postcode: 7511JS
Inventarisatienummer: 10117
Jaar ingebruikname: 1921
Architect: Van der Woerd, R. (Enschede)
Huidige bestemming: Zevende-Dags Adventisten
Monument status: geen

Geschiedenis

  • Locatie Benjamin Willem ter Kuilestraat 2 / Haaksbergerstraat
  • Architect 1920 R. van der Woerd (Enschede) / 1955 G.H. Vonderhorst (Enschede)
  • Jaar 1920 / verbouwd 1955 / 1978
  • Bouwstijl Neogotiek
  • Opdrachtgever Vereniging Vrijzinnig Hervormde Wijken

Langs de Haaksbergerstraat staat het pittoreske witte kerkje “Philadelphia”, dat in 1920 werd gebouwd naar plannen van bouwkundige R. van der Woerd. Het pand is beeldbepalend gesitueerd op het kruispunt met de Benjamin Willem ter Kuilestraat, aan de rand van het tuindorp Pathmos.

De Philadelphia kerk werd in 1921 gesticht door de Vereniging voor Vrijzinnig Hervormden, opgericht in Enschede tussen 1910 en 1914. De naam van de kerk “Philadelphia” is ontleent aan het Griekse woord voor “broederliefde”. De kerk is opgetrokken in neogotische stijl. Kenmerkend hiervoor zijn de bakstenen gevels met hoge spitsboogvensters en glas-in-lood ramen. Het kerkgebouw bestaat uit een rechthoekige kerkzaal onder zadeldak en een catechisatielokaal onder een afgeknot schilddak. De kerkzaal heeft een kleine uitbouw aan de achterzijde. Centraal in de voorgevel bevindt zich een naar voren geplaatst portaal onder zadeldak, met daarin de entree. De entree is geplaatst onder een gemetselde spitsboog en heeft glas-in-lood bovenlichten. In de geveltop bevinden zich twee grote en twee kleinere spitsboogvensters met centraal een klein roosvenster. Hierboven is de naam “Philadelphia” te lezen. De zijgevels zijn door bakstenen lisenen in drie delen verdeeld, met daartussen spitsboogvensters. In de loop der jaren is de vormentaal van de kerk vereenvoudigd, zo zijn de gedecoreerde daklijsten en het sobere klokkentorentje verdwenen.

In de tweede helft van de 20e eeuw ging de Vereniging voor Vrijzinnig Hervormden op in de Hervormde Gemeente Enschede, waarna de kerk in onbruik raakte. In 1975 werd het gebouw betrokken door de Zevende Dags Adventisten, een internationaal Christelijk kerkgenootschap dat in 1863 in Amerika werd gesticht door de volgelingen van de evangelist William Miller. De kerk werd omgedoopt tot de “Adventskapel Philadelphia” en in 1977 werd een jeugdzaal toegevoegd. Dit doosvormige volume onder plat dak is opgetrokken in rode baksteen en biedt plaats aan een bar en toiletruimten.

Het orgel

Men maakt gebruik van een elektronisch Domus orgel, type Opera.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur