Handelingen

Erica, Heidebloemstraat 2 - Open Hof / Kruispunt

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Het Kruispunt.
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Drenthe
Gemeente: Emmen
Plaats: Erica
Adres: Heidebloemstraat 2
Postcode: 7887EB
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1969
Architect: Nicolai, A.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: provinciaal monument

Geschiedenis

Oorspronkelijk Hervormde Open Hofkerk, gebouwd ter vervanging van een door brand verwoeste kerk. Sinds 2006 heet deze kerk "Het Kruispunt", van de met de Gereformeerde Kerk van Erica gefuseerde PKN-gemeente.

De Ned. Hervormde kerk De Open Hof (1968, A. Nicolai) is gebouwd ter vervanging van een kerk uit 1899, die op 18 augustus 1965 in vlammen opging. Bij de vorming van de locale Protestantse Kerk is besloten dat deze kerk de PKN-kerk wordt. De kerk kreeg een nieuwe naam: Het Kruispunt. Geprobeerd is elementen uit de voormalige Gereformeerde kerk in Het Kruispunt te integreren. Meubilair en liturgisch centrum zijn een kwart slag gedraaid. Het De Graaf-orgel, oorspronkelijk in 1970 gebouwd voor de Ned. Hervormde Kerk De Ark te Baarn en in 1986 overgeplaatst naar Erica, is verkocht aan de Greupkerk in Mijnsheerenland en aldaar 19 augustus 2006 in gebruik genomen. Als “nieuw” orgel is gekocht het Van der Zwan-orgel uit de kerk van de Gereformeerde Gemeente te Boskoop. In mei 2006 is dit orgel in Erica in gebruik genomen. (60-08)

Orgel

Het orgel is in 1969 gebouwd door J. van der Zwan (Scheveningen) voor de Ichthuskerk van de Geref. Gemeente te Boskoop. Adviseur is Henk Herzog (Den Haag). In 1975 voert de firma Hendriksen & Reitsma (Nunspeet) herstelwerkzaamheden aan het instrument uit. J. de Bruijn en M. Oranje (Kampen) plaatsen het in 2006 over naar Erica.

Dispositie
  • Manuaal 1: Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Vlakfluit 2' - Mixtuur 1⅓' 4 sterk.
  • Manuaal 2: Holpijp 8' - Fluit 4' - Prestant 2' - Nasard 1⅓'.
  • Pedaal: Subbas 16' - Dulciaan 8'.
  • Koppelingen: manuaal 1 aan pedaal - manuaal 2 aan pedaal - manuaal 2 aan manuaal 1.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

Afbeeldingen