Handelingen

Esch, Dorpsstraat 8 - Willibrordus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Willibrordus met kerkhof H. Willibrordus
Genootschap: Rooms-Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Boxtel
Plaats: Esch
Adres: Dorpsstraat 8
Postcode: 5296LV
Sonneveld-index: 07489
Jaar ingebruikname: 1927
Architect: Groenendael, J.H.H. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 15375 (toren)


Geschiedenis

Late neogotische kerk met historische toren.

De pastorie die bij deze kerk hoort is ook een Rijksmonument.

Monumentomschrijving Rijksdienst

TOREN van de R.-K. Kerk van de H. Willibrordus, gotisch bouwwerk uit de tweede helft van de 15de eeuw, uit baksteen opgetrokken en bestaande uit drie geledingen, waarvan de onderste vlakke wanden heeft en in de westgevel een ingang en een venster ingevat door een spitsboognis die in de tweede geleding doordringt; deze tweede heeft spaarnissen welke elk door gekoppelde rondbogen overtoogd worden; in de derde geleding galmgaten en een afsluitend boogfries; daarboven de ingesnoerde leienspits. In 1927-1928 gerestaureerd door architect J. van Groenendael. In de kerk twee oude grafzerken, een uit 1503 voor priester Ghiselbert van der Aa, een uit 1553 met ridderwapen, herbezigd in 1731. In de kerk een orgel uit 1788, afkomstig van de N.H. Kerk te Vught en in 1962 geplaatst. Klokkenstoel met klok van M. Fremy, 1716, diam. 96,1 cm. Mechanisch torenuurwerk, A. Veenhof, is buiten gebruik gesteld.

Monumentomschrijving

  • Bouwstijl: Traditionalisme
  • Bouwperiode: 1927
  • Gevels en materialen: Baksteen met siermetselwerk en boogfriezen. De kerk bevat topgevels boven de zijbeuken. Hoog transept en koor. In de westgevel traptoren met achthoekig helmdak.
  • Vensters en deuren: Spitsboogramen met bakstenen vorktraceringen.
  • Dak en bedekking: Zadel- en schilddaken met leien.
  • Bijgebouwen: Vieringtorentje met achthoekig helmdak.
  • Interieur: In de kerk een orgel uit 1788, afkomstig van de Hervormde Kerk te Vught en in 1962 te Esch geplaatst. In de kerk twee oude grafzerken, een uit 1503 voor priester Ghiselbert van der Aa, een uit 1553 met ridderwapen, herbezigd in 1731.
  • Bijzonderheden: Gebouwd tegen gotische toren. Klok (1716) met het opschrift:"Me fecit Mamees Fremy anno 1716. S. Willibrordus vocar; sicut et patres vece et vos Ego, S. Stephanus, caritatis preaco".
  • Omschrijving: Kerkhof met kleine calvarieberg en lijkenhuisje. De toren van de kerk (2e helft van de 15e eeuw) is uit baksteen opgetrokken en bevat drie geledingen, waarvan de onderste vlakke wanden heeft en in de westgevel een ingang en een venster ingevat door een spitsboognis die in de tweede geleding doordringt; deze heeft spaarnissen welke elk door gekoppelde rondbogen overtoogd worden; in de derde geleding galmgaten en een afsluitend boogfries; daarboven de ingesnoerde leienspits. In 1927-28 gerestaureerd door architect J. van Groenendael.

Voorgaande gebouwen

Orgel

Foto: Gerard de Jongh, Waardenburg (2010)

Het orgel (Rijksmonument) is in 1788 gebouwd door A.F.G. Heyneman (Nijmegen) voor de Hervormde Kerk te Vught. Tijdens de Bataafse Republiek werd het door Franse soldaten ernstig beschadigd. In 1817 herstellen de gebroeders A. en B. van Hirtum uit Hilvarenbeek het orgel en vernieuwen zij de orgelkas. In 1922 en 1933 wordt de dispositie uitgebreid door toevoeging van pneumatische kegelladen. In 1962 wordt het in de kerk van Esch geplaatst door vrijwilligers, aangestuurd door J.F. Clerckx uit Boxtel, die in 1986 herstelwerkzaamheden aan het orgel uitvoert. In 2010 wordt het instrument gerestaureerd door Hans van Rossum (Wijk en Aalburg). Daarbij wordt de situatie van 1817 zoveel mogelijk hersteld.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur