Handelingen

Franeker, Schilcampen 49 - Maranatha

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Maranatha
Genootschap: Vrije Baptisten
Provincie: Friesland
Gemeente: Waadhoeke
Plaats: Franeker
Adres: Schilcampen 49
Postcode: 8801ME
Inventarisatienummer: 17311 16678
Jaar ingebruikname: 1982
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Gebouw uit 1862 van de Vereniging van Christelijke Belangen te Franeker. Aanvankelijk in gebruik als school, later als vergaderlocatie. In 1895 kwam het in bezit van de Gereformeerde kerk. Omdat in de muur een gevelsteen was aangebracht met een geopende bijbel stond dit gebouw bekend onder de naam "de Bijbel". Vanaf 1926 werd dit gebouw ruim 40 jaar het onderkomen van de drankbestrijdingsorganisatie ANDO. Vanaf 1982 werd het een kerk, toen de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt erin trok. Buiten gebruik in 2003, waarna het gebouw is verkocht aan de Vrije Baptistengemeente Maranatha (afsplitsing Filadelfia).

De Baptistengemeente Maranatha heeft het pand van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt aan de Schilcampen gekocht. De Baptisten kwamen eerst bijeen in een wijkgebouw aan de Engelhardstraat, maar dat werd veel te klein. De eerste Baptistendienst is 6 juli 2003 gehouden. Er wordt nog wel verbouwd en men hoopt het gebouw medio november 2003 officieel in gebruik te nemen. (50-03)

Orgel

Men maakte gebruik van een elektronisch Johannus orgel, type Opus 910.In het gebouw van de Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) te Franeker aan Schilcampen 49 stond een orgel van de firma B.A.G. Orgelmakers. Het instrument is meeverhuisd naar het nieuwe huidige gebouw, een pand dat eerder bij de GGZ Friesland in gebruik was. Maar omdat het te klein is zal het worden vervangen.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur