Gaanderen, Hoofdstraat 64 - Witte Kerk (1913 - 2004)

(Doorverwezen vanaf Gaanderen, Hoofdstraat 64 - Witte Kerk)

Postcode: 7011AB
Sonneveld-index: 11480
Architect: Ovink, Doetinchem
Huidige bestemming: Zorgappartementen

Geschiedenis

Op 3 april 1916 kocht de toenmalige Evangelisatievereniging een stuk grond aan van de Gemeente om daar een eigen lokaal te bouwen. De architect Ovink kreeg de opdracht. Op 6 februari 1913 werd het lokaal ingewijd. In 1917 werd er een pastorie bijgebouwd. In 1920 werd er een toren gebouwd en op 3 december 1922 kon voor het eerst de klok worden geluid. In 1937 werd aan de achterzijde een aanbouw gerealiseerd. In 1968 werd de kerk grondig verbouwd. De toren uit 1921 werd gesloopt, de kerk kreeg een nieuw dak en de gehele kerk werd witgepleisterd. Sindsdien werd het de Witte Kerk of het Witte Kerkje genoemd. In 2005 werd de predikantenplaats opgeheven en de kerk verkocht aan een projectontwikkelaar.

De in 1913 gebouwde en in 1970 zeer sterk verbouwde Ned. Hervormde Witte Kerk moest april 2003 sluiten omdat de Protestantse gemeente van Doetinchem geen geld meer had. De bewoners hebben protest aangetekend. Medio 2004 is de kerk verkocht aan Oba Vastgoed. Er is een beheersstichting gevormd om het gebouw rendabel te gebruiken. De kerk zal altijd beschikbaar blijven voor kerkdiensten. Verder zal de kerk worden gebruikt voor muziekuitvoeringen, exposities, bijeenkomsten enz. (49-03/55-06).

• Huidige situatie

Het gebouw is vanaf 2014 opgeknapt en van binnen omgebouwd tot zes appartementen. Vanaf september 2015 zijn ze betrokken door jong-volwassenen met een 24 uurs-zorgindicatie, onder de naam 'Zorgappartementen De Vlinder'. Voor meer informatie over het transformatieproces, zie de derde externe link.

Het orgel

De Hervormde Kerk in Gaanderen is in 1913 gebouwd en in 1970 ingrijpend verbouwd. In 1983 kocht men het Pels-orgel van de Gereformeerde Triomfatorkerk te Barendrecht, gebouwd in 1963. Onder begeleiding van Hans Kriek is het orgel overgeplaatst, waarna het op 17 juli 1983 in gebruik kon worden genomen. Het kerkgebouw is in april 2003 gesloten. Er was veel protest tegen de sluiting vanuit het dorp. Het gebouw werd verkocht aan een vastgoedmaatschappij, met als doel er allerlei andere activiteiten in te organiseren. Het orgel is thans niet meer aanwezig.