Handelingen

Gennep, Zuid-Oostwal 33 - Martinus

Uit Reliwiki

Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Martinus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Gennep
Plaats: Gennep
Adres: Zuid-Oostwal 33
Postcode: 6591DK
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1954
Architect: Laan, N. van der; Hanssen
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Buitengewoon belangrijke wederopbouwkerk met aan linker zijkant geplaatste toren.

Uit 950 stamt de eerste schriftelijke vermelding van Gennep. Archeologisch onderzoek heeft aangetoond, dat in Gennep een houten kerk heeft gestaan, die na verloop van tijd vervangen is door een maaskeien zaalkerkje. Het ingesnoerde, rechtgesloten priesterkoortje is iets later gebouwd. Dit koor werd vervolgens vergroot, zodat het even breed was als het schip. Tegen de zuidgevel van de zaalkerk stond een zijbeuk. De zaalkerk werd verder uitgebreid met een bakstenen toren en een polygonaal (3/8) gesloten koor. In de vijftiende eeuw kreeg de kerk een nieuw, polygonaal gesloten priesterkoor. De St. Martinuskerk stortte in 1648 met uitzondering van het koor en de toren in. In 1655 werd begonnen met de wederopbouw. Aan de noord- en zuidkant werd het schip verbreed. Pierre Cuypers bouwde in 1864 (of 1869) een nieuwe toren en verlengde het schip in westelijke richting met twee traveeën. Deken Kreijelmans liet in 1930 een kinderkapel bouwen die dwars op het schip van de kerk werd gezet. De oude kerk werd in de winter van 1944/1945 door granaatvuur grotendeels verwoest en na de oorlog, met uitzondering van de toren gesloopt. De in slechte staat verkerende toren werd in 1974 voor één gulden door het kerkbestuur verkocht aan de gemeente Gennep, die de toren liet restaureren. Als noodkerken werden in eerste instantie de kapel van Huize Norbertus en een (bioscoop)zaal van Hotel Van Bergen gebruikt. Vervolgens werd gebruik gemaakt van een leegstaande spoorwegloods. (Bron:[1])

Orgels

Hoofdorgel

Het hoofdorgel is gebouwd door Verschueren Orgelbouw in 1958.

Kabinetorgel

Het kabinetorgel is gebouwd ca. 1780, de bouwer is onbekend. Het orgel heeft oa. in een kasteel in de Achterhoek gestaan en heeft dienst gedaan als hulporgel in de R.K. St. Lebuinuskerk in Deventer. In 1955 is het orgel geplaatst in de Sacramentskapel van de St. Martinuskerk in Gennep. Het orgel is in 2013 gerestaureerd door Verschueren Orgelbouw.

In de media

Uit Orgelnieuw 28 april 2014

Op zondag 27 april werd het achttiende-eeuwse kabinetorgel in de Sacramentskapel van de St. Martinuskerk in Gennep opnieuw in gebruik genomen. Het instrument werd gerestaureerd door Verschueren Orgelbouw uit Heythuysen. (bron:Volledig bericht)]

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur