Handelingen

Goes, Nassaulaan 153 - Koningskerk

Uit Reliwiki

Versie door Waterman (Overleg | bijdragen) op 12 feb 2019 om 17:43 (Categorie:GKV verwijderd)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Koningskerk
Genootschap: Geref. Kerk Vrijgemaakt
Provincie: Zeeland
Gemeente: Goes
Plaats: Goes
Adres: Nassaulaan 153
Postcode: 4461ST
Inventarisatienummer: 06463 06467
Jaar ingebruikname: 1971
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Moderne kerk.

Gebouwd als kerkgebouw van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. In 1983 aangekocht door de Gereformeerde Gemeente in Nederland.

Orgel

Het orgel is gebouwd rond 1900, de bouwer en oorspronkelijke standplaats is onbekend. In 1961 is het orgel geplaatst in de Vrijgemaakt Gereformeerde kerk in Gouda door M.K. Koppejan, hierbij werd het orgel voorzien van een vrij pedaal. In 1976 is het orgel overgeplaatst naar de Koningskerk in Goes. In 2013 is het orgel gerestaureerd door R. Nijse en werd het orgel tevens voorzien van een 2e klavier (werking d.m.v. digitaal Hauptwerk).

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 30 september 2010.

In het grasveld voor de kerk van de gereformeerde gemeente in Nederland in Goes staat een gemetseld muurtje met daarin de naam van de kerk: Koningskerk. Gemeentelid M. Weststrate: „Deze naam zouden wij zelf nooit bedacht hebben.”

De gereformeerde gemeente in Nederland in Goes huurde al lange tijd van de gereformeerd vrijgemaakten de Koningskerk aan de Nassaulaan. Toen deze kerk in 1983 te koop kwam, werd de gereformeerde gemeente in Nederland de nieuwe eigenaar.

„Voor ons was de naam Koningskerk wat al te optochtelijk”, zegt Weststrate. „Maar het gebouw stond in de wijde omtrek nu eenmaal bekend als Koningskerk. Het was een begrip. En we vonden het toch ook wel weer erg bruut om het gemetselde muurtje met de naam erin te slopen.”

De vrijgemaakten betrokken deze kerk in 1971. Er lag een aantal motieven aan de naam Koningskerk ten grondslag. Men verwees naar Christus als het Hoofd van de kerk, als Koning van de kerk. De gemeente beleed geheel, zowel geestelijk als stoffelijk, van Hem afhankelijk te zijn. Van deze Koning had men de kerk gekregen. Hij had alle arbeid willen zegenen en Hij was dus deze naam waard. Van Hem werd gesproken in artikel 27 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis: „Christus is een eeuwige Koning, Dewelke zonder onderdanen niet zijn kan.” De naam paste ook goed in de buurt, vonden de vrijgemaakten. In de wijk bevonden zich al meer vaderlandse namen, zoals Nassaulaan, Mauritsstraat en Dillenburglaan.

Stil ligt de kerkzaal te wachten op komende zondag. Ruim 250 mensen kunnen hier een plaats vinden. Meestal zit het behoorlijk vol, zegt Weststrate. De ene zondag per jaar dat er een predikant in Goes voorgaat, puilt het echt uit. Weststrate: „Naar Zeeuws gebruik worden er elke zondag drie diensten gehouden: ’s morgens, ’s middags en ’s avonds.”


Afbeeldingen

Exterieur

Interieur