Handelingen

Goirle, Kerkstraat - Schuurkerk

Uit Reliwiki

Versie door Jan korpershoek (Overleg | bijdragen) op 12 okt 2015 om 13:51 (nieuw)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Goirle
Plaats: Goirle
Adres: Kerkstraat (nu Bergstraat)
Postcode:
Sonneveld-index:
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geenGeschiedenis

Als op 2 december 1636 bij resolutie van de Raad van State de rooms-katholieke godsdienst wordt verboden, vlucht de geestelijkheid de grens over. Ook de Goirlese pastoor, Antonij Schoeffers, vertrekt.
Vanaf 1639 vervullen de Goirlenaren hun godsdienstplichten in een grenskerk, de Goirlese Kluis, die onder Poppel aan de Steenvoirt wordt opgericht. Dit gebied wordt later St. Jans-Gool genoemd.
De katholieke kerk in Goirle komt in handen van de paar protestanten die het dorp telt.

Na 1672 komt er meer vrijheid om rooms-katholieke erediensten te mogen uitoefenen. Rond 1683 wordt in Goirle bij de watermolen een schuurkerk gebouwd.
Op 19 december 1758 wordt door de Staten-Generaal toestemming gegeven tot het bouwen van een nieuwe schuurkerk. Door schenking van grond door Jan Baptist Brouwers en ruiling van grond met Albertus Baesten, rentmeester van graaf Van Hogendorp, wordt het in 1759 mogelijk de bouw daarvan te realiseren. Het gebouw komt te staan aan het deel van de Kerkstraat dat nu de Bergstraat heet. De oude schuurkerk bij de molen wordt dus eigendom van Van Hogendorp, op voorwaarde dat de kerkmeesters het gebouw zullen ‘approcieëren tot een ordentelijke koorenschuur’.

In 1809 komt de oude parochiekerk weer in handen van de rooms-katholieken, waarna pastoor Sprangers en de kerkmeesters Jan Soffers en Gerard van Besouw de schuurkerk in 1810 voor 280 gulden verkopen aan burgemeester Vosken en diens zwager Adriaan Priems die het gebouw slopen en de afbraak verkopen.

Afbeeldingen