Gouda, Keizerstraat - Remonstrantse Kerk

Naam kerk: Remonstrantse Kerk
Postcode: 2801NL
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: gesloopt op portaal na
Monument status: Geen

Geschiedenis

Neorenaissance kerkgebouw, gebouwd ter vervanging van een Remonstrantse schuilkerk uit 1629. Buiten gebruik 1968, waarna opslagplaats.

Gesloopt in 1988. Als restant is het portaalgebouwtje wel blijven staan, dat is gerestaureerd, en zich binnen een woon- en parkeerblok bevindt.

Het (gewijzigde) Flaes-orgel uit 1871 kreeg in 1968 een nieuwe bestemming in de Geref. Kerk te Moordrecht [[1]].

• Uit Het Nieuws van den Dag, 25 Juli 1871.

Gisteren werd het nieuwe orgel in de Remonstrantsche Kerk te Gouda voor 't eerst bespeeld in den voormiddagdienst, waarbij Ds. Scheltema als voorganger optrad. De heeren Kwast en Knaap deden op meesterlijke wijze de goede eigenschappen uitkomen van het nieuwe speeltuig, dat door de firma P. Flaes, te Amsterdam, vervaardigd is.