Handelingen

Gouda, Emmastraat 33 - Westerkerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 9 sep 2018 om 13:49 (diversen)
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Westerkerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Gouda
Plaats: Gouda
Adres: Emmastraat 33
Postcode: 2802LA
Inventarisatienummer: 1866
Jaar ingebruikname: 1936
Architect: D. Stuurman
Huidige bestemming: kerk
Monument status: na te gaan

Geschiedenis

Architectonisch belangrijke, grote, Protestantse interbellumkerk. Gebouwd als Ned. Hervormde kerk.

Op 31 december 2000 is in de, uit 1910 daterende, Gereformeerde Schranskerk te Leeuwarden de laatste kerkdienst gehouden. De kerk is verkocht en wordt een financieel trainings- en conferentiecentrum van het bedrijf Score Consultancy te Leeuwarden. Het indertijd uit de Hilversumse Ned. Hervormde Maranathakerk afkomstige orgel is verkocht aan de Ned. Hervormde Westerkerk van Gouda.

In de media

Uit Het Vaderland, 17 September 1936.

De Ned. Hervormde gemeente te Gouda heeft in het stadsdeel de Korte Akkeren een nieuwe kerk doen bouwen, welke onder groote belangstelling is ingewijd. Onder de aanwezigen bij deze plechtigheid bevonden zich wethouder E.A. Pollet, predikanten uit Gouda en omgeving, vertegenwoordigers van synode, provinciaal- en classicaal bestuur, kerkvoogden en notabelen, de voltallige kerkeraad en de Prot. Chr. raadsfractie. De oudste ouderling, de heer C.J. de Groot legde den Bijbel op den kansel, een geschenk van ds van Dijken, waaraan de historische bizonderheid verbonden is, dat hij eens Prins Willem Karel Friso heeft toebehoord.

Orgel

Het orgel stond eerder in twee andere kerken. Het is in 1960/61 gebouwd door de firma J. de Koff & Zoon (Utrecht) voor de Hervormde Maranathakerk te Hilversum. Na sluiting van deze kerk is het in 1983 overgeplaatst naar de Gereformeerde Schranskerk te Leeuwarden-Huizum, waarbij ook de dispositie werd veranderd. Nadat ook deze kerk werd gesloten, is het in 2001 door de firma Slooff Orgelbouw (Ouderkerk aan den IJssel) overgeplaatst naar Gouda. Uiterlijk werd het sterk gewijzigd, doordat de pedaaltorens gelijkvloers zijn geplaatst. Het sterke frontconcept van De Koff ging daardoor verloren.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 2): Praestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Fluit 4' - Quint 2⅔' (1983) - Octaaf 2' - Mixtuur 3-5 sterk - Trompet 8' (horizontaal).
  • Rugwerk (manuaal 1): Holpijp 8' - Praestant 4' - Fluit 4' (2001) - Openfluit 2' (1983) - Quint 1⅓' - Sesquialtera 2⅔' 2 sterk discant - Scherp 4 sterk - Kromhoorn 8'.
  • Pedaal: Subbas 16' - Octaaf 8' - Octaaf 4' - Ruispijp 4 sterk - Bazuin 16'.
  • Koppelingen: Rugwerk aan Pedaal - Hoofdwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur