Goudriaan, Noordzijde 17 - Hervormde Kerk

Naam kerk: Hervormde Kerk
Adres: Noordzijde 17
Postcode: 2977AD
Jaar ingebruikname: 15e

Historische dorpskerk met toren.

Ned. Herv. Kerk. Laatgotische dorpskerk met eenbeukig schip en diep, driezijdig gesloten koor. Zware bakstenen toren aan de westzijde, versierd door reeksen smalle, blinde nissen en bekroond door een achtzijdige, ingesnoerde naaldspits.

Gerestaureerd 1963-1965. Inventaris: Preekstoel, 1642; vier koperen kaarsenkronen XVII. Eikenhouten klokkenstoel, waarschijnlijk 16de eeuw, met klok van Van Bergen, 1938, diam. 127,2 cm.

Opnieuw in restauratie 2011.

Gebouwomschrijving SKKN

De kerk is laat-middeleeuws met een toren uit de zestiende eeuw. In 1751 werd de kerk veranderd en grotendeels verkleind, waarschijnlijk onder toezicht van meestertimmerman Pieter Kaasmaker uit Nieuwpoort. De pastorie is eind-negentiende eeuws. In 1963-65 werd een restauratie uitgevoerd.

Orgel

Het orgel is in 1966 gebouwd door de firma B. Pels & Zoon (Alkmaar). In 2003 breidt J. van der Veer (Dordrecht) het uit. Subbas, Prestant 8' en Octaaf 2' zijn daarbij in een nieuwe kas achter de oorspronkelijke geplaatst.

Dispositie
  • Manuaal 1: Prestant 8' (2003) - Roerfluit 8' - Prestant 4' - Octaaf 2' (2003) - Mixtuur 2' 2-3 sterk - Dulciaan 8'.
  • Manuaal 2: Holpijp 8' - Baarpijp 4' - Speelfluit 2' - Sesquialtera II (1966/2003) - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Octaaf 8' (C-f transm.).
  • Koppelingen: manuaal 1 aan pedaal - manuaal 2 aan pedaal - manuaal 2 aan manuaal 1.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

Uit Reformatorisch Dagblad, 19 mei 2011.

Om de hervormde kerk van Goudriaan weer in goede conditie te krijgen, starten de gemeente Graafstroom en de hervormde gemeente op korte termijn samen een restauratieproject. Burgemeester D.R. van der Borg en twee vertegenwoordigers van het college van kerkrentmeesters van de hervormde gemeente te Goudriaan sloten hiervoor maandag een samenwerkingsovereenkomst.

Door de overeenkomst wordt het ontvangen van de rijkssubsidie van 559.641 euro gemakkelijker, meldt de gemeente Graafstroom. Het kerkgebouw wordt door de overheid gezien als één monument, maar kent een gedeeld eigenaarschap. De gemeente Graafstroom bezit de toren en de hervormde gemeente is eigenaar van het schip. Er kan maar één subsidieaanvraag worden gedaan.

De kerk werd in 1963 voor het laatst gerestaureerd. Daarbij is toen de kerktoren onderheid omdat deze scheef zakte. De rest van het gebouw werd niet onderheid omdat dit niet nodig was. Nu is er scheurvorming ontstaan.

Het totaal benodigde budget van 1.118.236 euro is nog niet gedekt. Op 25 januari heeft de gemeenteraad een krediet van 109.113 euro beschikbaar gesteld voor de toren. De hervormde gemeente is bezig geld te werven.

Uit Reformatorisch Dagblad, 21 juni 2012.

De gerestaureerde hervormde kerk van Goudriaan zal zaterdag officieel in gebruik worden genomen. Het eeuwenoude kerkgebouw heeft een uitgebreide restauratie ondergaan. Ook de toren, die eigendom is van de gemeente Graafstroom, werd gerestaureerd.

De kerk is inmiddels alweer enige tijd door de hervormde gemeente in gebruik. Op dit moment wordt de laatste hand aan de afrondende werkzaamheden gelegd.