Handelingen

Grathem, Kerkplein 1 - Severinus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Severinus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Leudal
Plaats: Grathem
Adres: Kerkplein 1
Postcode: 6096AK
Sonneveld-index: 12806
Jaar ingebruikname: 16e eeuw
Architect: Franssen, J. (uitbr '54)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 17203

Geschiedenis

De in Grathem nog steeds bestaande toren stamt waarschijnlijk uit de 12de of 13de eeuw en is gebouwd in mergel. Het schip is van latere datum, waarschijnlijk een vergroting uit omstreeks 1500. In 1840 werd aan de noordzijde een zijbeuk geplaatst, een tiental jaren later gevolgd door een zuidbeuk. In 1900 werd een kleine uitbreiding gerealiseerd. De noordelijke zijbeuk werd doorgetrokken tot aan de traptoren. Begin jaren dertig maakte architect Caspar Franssen plannen om de kerk van Grathem om te bouwen tot een drieschepige hallenkerk. Dit ambitieuze plan vond geen doorgang. Er werd enkel tegen de noordgevel een transeptarm gebouwd, alsmede een nieuwe sacristie. Van oktober tot november 1944 lag het dorp onder zwaar Geallieerd artillerievuur. De kerk leed ernstige schade. Uitbreiding 1840, door oorlogshandelingen beschadigd 1944, herstel en uitbreiding 1954. (bron:Kerkgebouwen in Limburg)

Omschrijving Rijksdienst

St. Severinuskerk, bestaande uit een laatromaanse westtoren, XIIIa, een pseudobasilicaal schip, XVa, een enkelvoudig mergelstenen koor, XV of XVIa, en een dwarse uitbreiding uit 1954. Tussen schip en in de 19e eeuw vernieuwde zijbeuken zuilen met Maaskapitelen, XVa. Gotisch altaar van mergel en hardsteen, XIV ?; biechtstoelen, preekstoel, XVII-XIX; houten beelden; groot corpus, XVd, H. Rochus, H. Joannes Nepomuc, H. Severinus, H. Agatha, XVII of XVIII. Twee hardstenen grafzerken, XVIIb, van Borman, 1769, van J.G. van Kercken, beide met kwartierwapens. Buiten zeven stenen grafkruisen, 1628-1757. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van H. Petit, 1794, diam. 95 cm en twee moderne klokken. In angelustorentje een klok van een onbekende gieter, 1879. Mechanisch torenuurwerk, met elektrische opwinding.

Orgel

Het orgel is gebouwd door Verschueren in 1951 voor het Bisschoppelijk College in Roermond. In 1966 is het orgel overgeplaatst naar de Severinuskerk in Grathem.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur