Handelingen

Grevenbicht, Heilig Kruisstraat 30 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 16 sep 2021 om 15:01 (herbestemd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Protestantse Kerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Grevenbicht
Provincie: Limburg
Gemeente: Sittard-Geleen
Plaats: Grevenbicht
Adres: Heilig Kruisstraat 30
Postcode: 6127CC
Sonneveld-index: 07803
Jaar ingebruikname: 1851
Architect: Damen en De Wit
Huidige bestemming: cultureel centrum
Monument status: Rijksmonument 521966


Geschiedenis

Restauratie 1981. De hervormde kerk aan de Heilig Kruisstraat dateert van 1851. Eens per maand wordt er nog een dienst gehouden. Hervormd Grevenbicht is samengevoegd met de protestantse kerk van Sittard.

  • 2011 - Op 1 juli 2011 is de Stichting Protestants Kerkje Grevenbicht opgericht. Het doel van de stichting is om het monumentale kerkje, ook wel Podiumkerkje Grevenbicht genoemd, te behouden als historisch monument voor de Grevenbichtse gemeenschap. Het podiumkerkje wordt gebruikt voor het geven van concerten, lezingen en tentoonstellingen.
  • 2021 - Er zijn geen reguliere diensten meer. Speciale kerkelijke gelegenheden nog wel mogelijk.

Orgel

Het orgel is gebouwd door Gebr. Franssen in 1896.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerkgebouw van de Hervormde Gemeente van Grevenbicht gebouwd in 1851 naar een ontwerp van de architecten Damen en de Wit uit Someren. De toegepaste bouwstijl is Traditionalistisch met elementen neo-gotiek. In de onmiddellijke nabijheid van het kerkje is de vml. pastorie van de Hervormde Gemeente gesitueerd.

Omschrijving

Eenbeukig kerkgebouw op een rechthoekige plattegrond afgedekt met een zadeldak met leien. De zuidwestzijde van het kerkje is afgerond. Op het dak een vierkant klokkentorentje met in elke zijde een spitsboogvormig galmgat. In dit klokkentorentje een luidklok van omstreeks 1851. De vier zijden van het torentje zijn bekleed met leien. Het spits torendakje is bekleed met koper. In het middendeel van de frontgevel een houten spitsboogvormige dubbele toegangsdeur van omstreeks 1980. Deur in een hardstenen omlijsting. Aan weerszijden van deze deur een spitsboogvormige nis. Frontgevel uitlopend in een topgevel met hierin een rond stalen venster met roedeverdeling. Venster in een hardstenen omlijsting.

Zijgevels van het kerkgebouw met hoge bakstenen steunberen gedekt met natuursteen. In de zijgevel aan de noordwestzijde van het kerkje een rechthoekige houten deur in een hardstenen omlijsting. In de kopgevel aan de zuidwestzijde van de kerk en in de zijgevels in totaal negen hoge spitsboogvormige stalen vensters met kleine roedeverdeling. Structuur van het INTERIEUR is vrijwel in tact. De volgende interieuronderdelen zijn onder meer van belang. Portaalruimte met vloer met authentieke plavuizen. Kerkruimte met authentiek houten tongewelf. Kleine houten kansel onder een houten baldakijn met houtsnijwerk en rustend op een houten console. Achter de kerkruimte de kamer van de kerkenraad met vloer met authentieke natuursteen tegels.

Aan de voorzijde van de kerk direct rechts achter de erfscheiding bevinden zich vier grafstenen van leden van de Hervormde Gemeente van Grevenbicht waarvan een grafsteen voor een predikant van deze gemeente.

Waardering

De kerk van de Hervormde Gemeente van Grevenbicht bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling van de Nederlands Hervormde kerk in een hoofdzakelijk katholiek Limburg. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het bijzondere belang voor het oeuvre van de architecten Damen en De Wit en de samenhang tussen exterieur en interieur. De kerk bezit ensemblewaarden vanwege de situering aan de rand van de bebouwing van de kern Grevenbicht en is daarmee van belang voor het aanzien van deze plaats. De kerk is van belang vanwege de redelijk hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur en is tevens van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de omgeving. De Nederlands Hervormde kerk is van algemeen belang door de functie en het gebruik van deze kerk binnen het overwegend katholieke Limburg.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur