Handelingen

Griendtsveen, Helenaveenseweg 48 - Barbara

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 11 jul 2022 om 18:08 (correctie)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Barbara
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Horst aan de Maas
Plaats: Griendtsveen
Adres: Helenaveenseweg 48
Postcode: 5766PB
Sonneveld-index: 12811
Jaar ingebruikname: 1895
Architect: Groenendael, N.J.H. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 523249


Geschiedenis

Kleine neogotische kerk met traptoren en dakruiter.

Toen Griendtsveen einde 19e eeuw werd gesticht, was het een rectoraat dat onder America ressorteerde. De rector droeg de Mis aanvankelijk op in een winkellokaal waarvan zowel katholieken als protestanten gebruik maakten. In 1891 werd America een parochie. Griendtsveen werd op 03 maart 1903 een zelfstandige parochie. De "Maatschappij tot ontginning en vervening van de Peel", later omgedoopt in "Maatschappij Helenaveen", heeft kerk en pastorie laten bouwen.

Deze kerk werd in 1895 gebouwd naar ontwerp van Jacques van Groenendael. Het is een neogotische, bakstenen zaalkerk met een lager, driezijdig afgesloten koor. Het schip van de kerk heeft een met leien bedekt zadeldak. De voorgevel wordt aan de rechterzijde door een spitse traptoren geflankeerd. Ook is er een portaal waarboven een roosvenster en een uurwerk. De klokken bevinden zich in een dakruiter. Het interieur wordt overwelfd door een spits tongewelf. Er zijn glas-in-loodramen uit 1947 van Charles Eyck. Ook zijn er diverse gepolychromeerde heiligenbeelden en is er een doksaal. Tussen oktober en december 1944 werd er veel verwoest en ook geplunderd. De kerk kwam er redelijk van af en kon worden hersteld.

  • (Bron:Wikipedia)

Monumentomschrijving Rijksdienst

In de stijl van het traditionalisme gebouwde Sint Barbara-kerk. De kerk werd gebouwd in 1895 naar een ontwerp van Jac. van Groenendael jr. De kerk is in de onmiddellijke nabijheid van de vml. pastorie en het gasthuis gesitueerd.

Omschrijving

Vrijstaand kerkgebouw met een rechthoekig grondplan in dwarsrichting. De kerk bestaat uit een voorportaal, schip en absis. De kerk heeft een zadeldak gedekt met leien. Traptoren met een spits leiendak. Dakruiter. De absis wordt afgedekt met een vijfzijdig schilddak met leien. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen met metselwerk in kruisverband. Hardstenen dorpelstenen, afdekplaten en aanzetstenen. Gecementeerde achtergevel met absis. Spitsboogvormige vensters met glas-in-lood. Asymmetrische indeling voorgevel. Dubbele rechthoekige houten deur in een spitsboogvormige metselwerk omlijsting. Driedelig bovenlicht met natuursteen tracering. Entree in een licht vooruitspringend geveldeel met tuitgeveltje met natuursteen aanzetstenen en dekplaten. Voorgevel uitlopend in een topgevel met hierin een groot roosvenster met glas-in-lood en natuursteen tracering. Boven dit roosvenster drie spitsboogvormige nissen met hierboven een uurwerk. Tegen het rechterdeel van de voorgevel een ronde traptoren met spits leiendak. In het benedendeel van deze toren twee kleine vensters. Onder de dakrand een reeks van zes smalle spitsboogvormige vensters. De voorgevel wordt aan de linkerzijde afgesloten door een steunbeerachtig geveldeel uitlopend in een pinakel. De rechterzijgevel telt vier traveeën gescheiden door steunberen met natuurstenen afdekplaten. Tussen de tweede en derde steunbeer een uitbouwtje met plat dak ten behoeve van de biechtstoel. In elke travee een hoog spitsboogvormig glas-in-lood venster met natuursteen tracering. Linkerzijgevel met zelfde indeling en vensters als de rechterzijgevel en eveneens een uitbouwtje voor de biechtstoel. Tegen de achtergevel de lagere uitbouw van de vijfzijdige absis. Deze is eveneens voorzien van steunberen. Haaks op de linkerzijgevel van de absis de uitbouw van de sacristie. Deze telt een bouwlaag onder een zadeldak met leien. De gevels zijn gecementeerd. In de voorgevel van de sacristie twee segmentboogvormige vensters voorzien van tralies. In de topgevel kleine boogfriezen. Aan de linkerzijgevel van de sacristie een aangebouwde stookruimte voor de verwarming. Deze aanbouw is uitgesloten van bescherming. Van het INTERIEUR is onder meer het volgende van belang. Kerkschip met spitsboogvormig houten tongewelf rustend op consoles in de zijwanden. Absis met spitsboogvormige altaarboog en kruisribgewelven. Vier hoge spitsboogvormige altaarvensters met glas-in-lood naar ontwerp van Charles Eyck uit 1947. Het oxaal met houten balustrade rust op twee houten kolommen.

Waardering

De Sint Barbarakerk is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en een typologische ontwikkeling in de architectuur van roomskatholieke kerkgebouwen in de tweede helft van de 19de eeuw.

De kerk bezit architectuurhistorische waarde vanwege haar bijzonder belang voor de geschiedenis van de architectuur, voor het oeuvre van de architect Jac. van Groenendael jr. wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de inrichting. De kerk bezit een stedebouwkundige functie wegens de bijzondere betekenis van het object voor het aanzien van het gezicht Griendtsveen m.n. als kern van het religieus ensemble aan de Helenaveenseweg. De kerk is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van exterieur en de cultuur- en architectuurhistorische zeldzaamheid.

Externe links

Afbeeldingen