Handelingen

Groede, Markt 1 - Grote Kerk

Uit Reliwiki

Versie door Hansung (overleg | bijdragen) op 1 mrt 2020 om 22:18 (website van de kerk toegevoegd en infobox aangevuld)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Grote Kerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente “de Verbinding” Schoondijke - Groede - Waterlandkerkje
Provincie: Zeeland
Gemeente: Sluis
Plaats: Groede
Adres: Markt 1
Postcode: 4503AG
Inventarisatienummer: 06484
Jaar ingebruikname: 1632
Architect:
Huidige bestemming: Hervormde kerk & multifunctioneel centrum
Monument status: Rijksmonument 31516

Geschiedenis

Historische kerk met oude toren.

Toren 14e eeuw. Deel van de kerk tot 1808 ook gebruikt door de Waalse Hervormde Gemeente.

De voorlaatste restauratie dateert van 1970. En al in 2007 was een nieuwe restauratie noodzakelijk. Sinds het najaar van 2007 was de Hervormde Kerk gesloten. Het was gevaarlijk het gebouw te betreden. Er moest hoognodig gerestaureerd worden. En dat is gebeurd. Er is een Stichting tot instandhouding van het Nederlands Hervormd Kerkgebouw in het leven geroepen. Zij heeft zich beijverd de nodige subsidies los te krijgen. De kerk is nu klaar om als multifunctioneel gebouw te blijven functioneren. De officiële ingebruikname vond plaats op 2 september 2010.

Monumentomschrijving Rijksdienst

N.H. Kerk. Driebeukige hallenkerk met een driezijdig gesloten koor, een noordkoor en een toren met achtzijdige bovenbouw en naaldspits. De oudste delen van de kerk gaan terug tot de 13de eeuw; de toren met haakse steunberen dateert uit de 14de eeuw. Het schip en de noordbeuk kwamen in de tweede helft van de 15de eeuw tot stand. De zuidbeuk diende van 1618 tot 1808 als Waalse Kerk en werd rond 1685 van de rest van de kerk gescheiden. Bij een ingrijpende verbouwing in 1868 werd de kerk uitwendig geheel gepleisterd en kregen de vensters nieuwe traceringen. Na een blikseminslag werd de toren in 1950 gerestaureerd en ontpleisterd. Het interieur wordt overdekt door een vlak stucplafond uit 1868. Een belangrijk onderdeel van het interieur is de kansel met omringende dooptuin in Lodewijk XVI-stijl: in 1794 door afstammelingen van Jacob Cats ten geschenke gegeven. Het eenklaviers orgel is in 1903 vervaardigd door J.F. Kruse (Leeuwarden).

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 29 juni 2010.

De gerestaureerde hervormde kerk van Groede wordt op 2 september officieel geopend. De kerk was gesloten sinds het najaar van 2007, omdat het gebouw in zeer slechte staat verkeerde.

De restauratie nam ruim een jaar in beslag. In mei is het haantje terug­geplaatst op de torenspits en in diezelfde maand is de eerste kerkdienst weer gehouden. Nu de restauratie gereed is, is de kerk klaar voor multifunctioneel gebruik.

Twee jaar geleden pakten inwoners van het Zeeuws-Vlaamse dorpje de toren van de kerk met lakens in. Op deze manier wilde de Stichting tot instandhouding van het Nederlands Hervormde Kerkgebouw te Groede de aandacht van het Rijk trekken voor de noodzakelijke restauratie van het kerkgebouw. De kosten voor de restauratie bedroegen ongeveer 1,8 miljoen euro.

Nadat het Rijk eind 2008 subsidie beschikbaar stelde voor de noodzakelijke restauratie is de stichting in touw gebleven om nog 2 ton voor de inrichting van het gebouw bij elkaar te brengen.

De kerk heet voortaan de Grote Kerk van Groede.

Orgel

De kerk heeft een pijporgel.

Zie ook :

  • Orgels in Zeeland
  • Orgelbase
  • Orgelsite
  • Boek: Kluiver, J.H. (1974) Historische Orgels in Zeeland, deel II Middelburg, Mededelingen van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, 1974

Historische gegevens

De bouwer van orgelkas en binnenwerk is J.F. Kruse.Orgelkas en die zijn opgeleverd in 1903.

  • 1951: Fa. Sanders: Reparatie van het orgel, waarbij het met ¾ toon zou zijn verhoogd
  • 2009: Orgel ingepakt wegens kerkrestauratie

Technische gegevens

Het orgel heeft de volgende klavieren: één manuaal, aangehangen pedaal (geen eigen registers)

De dispositie is als volgt: Manuaal: Bourdon 16’, Prestant 8’, Petit Bourdon 8’, Viola di Gamba 8’, Octaaf 4’, Fluit d’Amour 4’, Quint 3’, Octaaf 2’, Trompet 8’ basc./disc. Pedaal: aangehangen Werktuiglijke registers: Ventiel

Plaats klaviatuur / speeltafel: linkerzijde kas Manuaalomvang: C-f’’’; Pedaalomvang: C-g; Deling Bas/Discant: b/c’; Windladensysteem: sleepladen; Toetstractuur: mechanisch; Registertractuur: mechanisch; Stemtoonhoogte: a1 = 440 Hz Stemmingssysteem (Temperatuur): Evenredig zwevend

[INVCOZZL]

  • 2016 Onlangs is het Kruse-orgel opgeleverd na een restauratie door orgelmakerij Reil. Het orgel lag sinds 2009 opgeslagen bij de orgelmakers in Heerde in verband met een ingrijpende restauratie en herinrichting van het kerkinterieur.
  • Orgelnieuws

Links

Afbeeldingen