Haalderen, Van de Mondeweg 24 - O.L. Vrouw van Zeven Smarten

Naam kerk: O.L. Vrouw van Zeven Smarten
Inventarisatienummer: 11547 en 19098
Architect: Valk, H.W.
Monument status: gemeentelijk monument
opname 08-09-2009 foto. André van Dijk. Veenendaal. Kerkenverzamelaar.

Geschiedenis

R.-k. parochiekerk voor de nieuwe buurtschap Haalderen, gelegen in de oostelijke Betuwe. Geconsacreerd 1932. Driebeukige basilicale kruiskerk met pseudotransept en forse zadeldaktoren. Karakteristiek werk in het oeuvre van Hendrik W. Valk (1886-1973): een zogenaamde christocentrische plattegrond (altaar in de viering), gebruik van handgevormde kloostermoppen en traditionalistische vormen, ontleend aan de inheemse romaanse bouwkunst. Beglazing koor en transept door Joep Nicolas. Zware oorlogsschade in 1944, herbouw toren door Gerard H.F. Valk in 1958.

Het orgel

Het orgel is gebouwd door firma L. Veschueren in 1951. Het orgel bestaat uit 2 gedeelten, het hoofdorgel aan de torenkant en het koororgel. Beide orgels zijn bespeelbaar vanaf 1 speeltafel, welke in het koorgedeelte staat.