Handelingen

Burgh-Haamstede, Middenpad - Kapel O.L.Vrouwe op Zee of Mariakapel: verschil tussen versies

Uit Reliwiki

(diversen)
(aanv)
Regel 1: Regel 1:
 
[[Categorie:Object]]
 
[[Categorie:Object]]
 
[[Categorie:MetKaart]]
 
[[Categorie:MetKaart]]
[[Categorie:RK]]
+
[[Categorie:Gesloopt]]
 
[[Categorie:Haamstede]]
 
[[Categorie:Haamstede]]
 
[[Categorie:Gemeente Schouwen-Duiveland]]
 
[[Categorie:Gemeente Schouwen-Duiveland]]
Regel 44: Regel 44:
 
== Geschiedenis ==
 
== Geschiedenis ==
  
Deze bedevaartplaats is bekend door 36 strafbedevaarten. Ze zijn in de 15e en 16e eeuw door het gerecht van Zierikzee opgelegd naar een Mariakapel in het dorpje Onze Lieve Vrouwe op Zee in de duinen van het Zeeuwse eiland Schouwen nabij Renesse. Dit gehucht is aan het einde van de 16e eeuw aan zandverstuivingen ten onder gegaan.  
+
Deze bedevaartplaats is bekend door 36 strafbedevaarten. Ze zijn in de 15e en 16e eeuw door het gerecht van Zierikzee opgelegd naar een Mariakapel in het dorpje Onze Lieve Vrouwe op Zee in de duinen van het Zeeuwse eiland Schouwen nabij Renesse. Dit gehucht is aan het einde van de 16e eeuw aan zandverstuivingen ten onder gegaan. In 1959 is een kerk met [[Haamstede, Serooskerkseweg 2 - O.L.Vrouwe op Zee|dezelfde naam]] gebouwd.
  
 
== In de media ==
 
== In de media ==
  
;;Uit weekkrant Wereldregio 25-03-2011.
+
* Uit weekkrant Wereldregio 25-03-2011.
  
 
;;Aandacht voor oude kapel
 
;;Aandacht voor oude kapel

Versie van 12 jul 2019 om 17:40


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Provincie: Zeeland
Gemeente: Schouwen-Duiveland
Plaats: Haamstede
Adres: Middenpad
Postcode:
Bouwja(a)r(en): 15e/16e Eeuw
ID nummer:
Architect:
Huidige bestemming: Verwoest 17-04-1572
Monument status: geen

Geschiedenis

Deze bedevaartplaats is bekend door 36 strafbedevaarten. Ze zijn in de 15e en 16e eeuw door het gerecht van Zierikzee opgelegd naar een Mariakapel in het dorpje Onze Lieve Vrouwe op Zee in de duinen van het Zeeuwse eiland Schouwen nabij Renesse. Dit gehucht is aan het einde van de 16e eeuw aan zandverstuivingen ten onder gegaan. In 1959 is een kerk met dezelfde naam gebouwd.

In de media

  • Uit weekkrant Wereldregio 25-03-2011.
Aandacht voor oude kapel
HAAMSTEDE - In de duinen van Haamstede stond 500 jaar geleden nog de kapel 'Onze Lieve Vrouwe op Zee'. Op de plek waar de kapel heeft gestaan wordt vanmiddag, vrijdag, een informatiepaneel neergezet, zodat de kapel niet vergeten wordt.

De kapel bevond zich om precies te zijn, aan het middenpad in de laatste duinvallei voor het strand. Op het paneel staat een afbeelding die de situatie in 1540 weergeeft. De kapel met een aantal huisjes eromheen vormden samen een dorpje. In 1572 werd de kapel verwoest door de Watergeuzen en daarna is de kapel verder in verval geraakt en dat is te zien op het paneel. Ook staat er op het paneel een gebed tot Maria van deken Paul Verbeek.

De parochie H. Willibrordus van Schouwen-Duiveland heeft 2 kerken: in Zierikzee en de kerk Onze Lieve Vrouwe op Zee. De laatste is genoemd naar de vroegere kapel en bestaat inmiddels ruim vijftig jaar. Pastoor van de parochie, Paul Verbeek stelde bij het vijftigjarig jubileum al voor om de plek waar de kapel in de Middeleeuwen stond te markeren. Er is toen gekozen voor het informatiepaneel dat vanmiddag wordt onthuld.

Afbeeldingen