Handelingen

Hank, Kerkstraat 15 - O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Altena
Plaats: Hank
Adres: Kerkstraat 15
Postcode: 4273CA
Sonneveld-index: 07607
Jaar ingebruikname: 1915
Architect: J. van Groenendael
Huidige bestemming: Rooms-Katholieke kerk
Monument status: Gemeentelijk monument (zowel kerk als pastorie)Geschiedenis

Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.

Late neogotische kerk met hoge naoorlogse toren, die met 63 m één van de hoogste naoorlogse kerktorens in Nederland is.

Verving een eerdere kerk uit 1864-1865, die in 1915 is gesloopt. Door oorlogshandelingen beschadigd 1944. Herstel kerk 1947-1948 door M. van Beek. Toren 1957-1958 door J. de Jong.

 • 2023 - Het parochiebestuur wil de grote kerk ‘op termijn’ afstoten en de erediensten verplaatsen naar de naastgelegen pastorie.

Gebouwomschrijving

 • Bouwperiode: 1912-1915
 • Bouwstijl: Neo-Gotiek
 • Architect: Groenendael, J. van
 • Gevels en Materialen: Baksteen, gele speklagen. Toren herbouwd. Buitenmuren gerestaureerd/nieuw.
 • Vensters en Deuren: Spitsbogen. Tracering. Absiden met segmentbogen van strengperssteen.
 • Dak en Bedekking: Romaanse pannen.
 • Bijgebouwen: Gietijzeren zuilen bij ingang kerkhof. Mariabeeld (1933). Aanbouw met schilddak. Modern corpus op kerkhof. Graf van pastoor de Croon 1842-1900 op kerkhof.
 • Interieur: Gepleisterde wanden, beschildering staties. Kruisribgewelven. Natuursteen zuilen. Neo-renaissance altaarstuk.

Pastorie

 • Bouwperiode:1899
 • Bouwstijl: Eclecticisme
 • Gevels en Materialen: Baksteen, natuursteen. Speklagen. Speklagen, kroonlijst. Boogvelden en fries in metselmozaiek. Strengpers. Bordes met trap voor ingang. Balkon.
 • Vensters en Deuren: T-ramen, begane grond natuursteen lateien. Bovenlichten met kleine roedenverdeling en kathedraalglas. Paneeldeur met smeedijzeren roosters. Dakkapelletjes met piron. Houten rolluiken bij ramen begane grond.
 • Dak en Bedekking: Plat dak met omlopend dakschild, lei.
 • Bijzonderheden: Trappenhuis met zadeldak achter hoofdmassa, achteraanbouw met plat dak.

In de media

Hank, Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen; jk 24-10-2011
 • Uit Dagblad De Stem, 16 november 2010.

Het bestuur van de parochie Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Hank overweegt een groot deel van het kerkgebouw op termijn af te laten breken. Op de locatie van het kerkgebouw zou dan de nieuwbouw van dorpshuis 't Uivernest een plek kunnen krijgen, samen met een nieuw kerkgebouw. Het is de bedoeling dat de kenmerkende toren en de kapelletjes, die aan beide zijden van de kerk staan, bewaard blijven. Het kerkgebouw aan de Kerkstraat in Hank is tussen 1912 en 1915 gebouwd. In een brief aan de parochianen schrijft het bestuur zich ervan bewust te zijn dat het nieuws ingrijpend is en emoties met zich meebrengt. De reacties van de kerkleden op de brief zijn wisselend, zegt Frans Verwer, vice-voorzitter van het parochiebestuur. "De een vindt het vervelend, een ander heeft begrip."

Aanleiding voor de ingrijpende stap zijn de slechte toekomstperspectieven van de kerk. Het huidige gebouw zal in de toekomst te groot en te duur zijn, meldt de brief. Er komen steeds minder mensen naar de kerk. Door aansluiting te zoeken bij de plannen rond 't Uivernest hoopt de parochie het voortbestaan te waarborgen. Toch is het niet zo dat het water de Hankse kerk nu al tot aan de lippen staat, zegt Verwer. "De beslissing is niet uit nood geboren. Maar er ligt nu een unieke kans voor het dorp. Daar willen we graag in mee. Nu zijn we nog in de positie om keuzes te maken."

 • Uit Reformatorisch Dagblad, 7 december 2010.

Het bestuur van de parochie Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen in het Noord-Brabantse Hank overweegt een groot deel van het kerkgebouw op termijn af te breken. Dat heeft het in een brief aan de parochianen gemeld. Het kerkgebouw zal in de toekomst te groot en de duur zijn, doordat er steeds minder mensen naar de kerk komen. De kenmerkende torentjes en kapelletjes van de in 1912 gebouwde kerk zullen blijven staan. Op de plaats van het kerkgebouw zouden een nieuw dorpshuis en een nieuwe kerk moeten komen. Gerard Paans, fractievoorzitter van het CDA in Werkendam, waartoe Hank behoort, is geschrokken van de plannen. Hij noemt de kerk een prachtig markeringspunt en een monument voor Hank. Hij erkent echter dat de politiek hier niet over gaat.

 • Uit Reformatorisch Dagblad, 1 maart 2011.

De rooms-katholieke kerk in Hank blijft open. Dat heeft het bisdom Breda in overleg met pastoor Van Bronswijk besloten. Het bisdom wilde de beeldbepalende OLV Onbevlekt Ontvangenkerk sluiten omdat er steeds minder mensen naar de kerk komen. Dat plan stuitte op verzet bij de inwoners. Toen een groep parochianen acties wilde starten om de kerk open te houden, veranderde het bisdom van gedachten. De gemeente Werkendam, die dorpshuis ’t Uivernest in het kerkgebouw wilde vestigen, gaat haar plan herzien.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Afbeeldingen Pastorie