Handelingen

Harderwijk, Stationslaan 112 - Nieuwe Kerk (1952 - 2017)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Nieuwe Kerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Gelderland
Gemeente: Harderwijk
Plaats: Harderwijk
Adres: Stationslaan 112
Postcode: 3841DA
Inventarisatienummer: 11568
Jaar ingebruikname: 1952
Architect: Oosterhuis, J.H.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen


Geschiedenis

Wederopbouwkerk, gebouwd als Ned. Hervormde kerk. Zaalkerk zonder toren. Laatste kerkdienst gehouden op 9 januari 2017. Hierna verkocht en gesloopt. Ter plaatse nu woonzorgcomplex.

Orgels

Hoofdorgel

Het hoofdorgel is in 1958 gebouwd door de firma Fonteyn & Gaal (Amsterdam/Rotterdam).

Dispositie:
  • Manuaal 1: Prestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Quint 2⅔' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 4 sterk - Trompet 8'.
  • Manuaal 2: Holpijp 8' - Salicionaal 8' - Openfluit 4' - Nasard 2⅔' - Woudfluit 2' - Terts 1 3/5' - Hobo 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Octaaf 8' - Gedekt 8' (unit) - Quint 5⅓' (unit) - Octaaf 4' (unit).
  • Koppelingen: manuaal 1 aan pedaal - manuaal 2 aan pedaal - manuaal 2 aan manuaal 1.
  • Speelhulpen: 4 vaste combinaties - vrije combinatie.

Elektro-pneumatische tractuur. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

Koororgel

Het koororgel is in 1984 gebouwd door de firma Fama & Raadgever (Utrecht).

Dispositie:

  • Manuaal: Holpijp 8' bas/discant - Fluit 4' bas/discant - Prestant 2' bas/discant.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

Externe links

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, d.d. 18 maart 2013

HARDERWIJK – De protestantse gemeente te Harderwijk gaat vier kerkgebouwen afstoten. De Veldkampkerk, de Plantagekerk, de Nieuwe Kerk en de Stadsdennenkerk staan te koop. De verkoop is het gevolg van teruglopende ledentallen en afnemende inkomsten. De laatste dienst in de Veldkampkerk zal worden gehouden in juli. De Plantagekerk sluit waarschijnlijk aan het eind van het jaar. De algemene kerkenraad wil de wijkgemeenten in de vier kerkgebouwen samenvoegen op één kerklocatie. Er is nog geen besluit genomen over het al dan niet samenvoegen van wijkgemeenten. Een voorstel voor de wijkindeling wordt verwacht voor de zomer. Dat maakte de protestantse gemeente bekend tijdens een kanselboodschap zondag 10 maart. De algemene kerkenraad kiest voor het rigoureus snijden in het aantal kerkgebouwen in plaats van het sluiten van een kerkgebouw om de paar jaar. Daarmee hoopt de kerkenraad een jarenlange sfeer van onrust, wantrouwen en rouw te voorkomen. Het geld wat nu wordt gebruikt voor onderhoud van de gebouwen, komt vrij voor pastoraat of kerkelijke activiteiten, zo is het plan. Op 3 april 2013 belegt de protestantse gemeente een gemeenteavond om meer duidelijkheid te geven.

  • Uit De Stentor, 1 november 2013

De Nieuwe Kerk aan de Stationslaan in Harderwijk is verkocht aan Linde Project Realisatie uit Putten. Dat heeft de Protestantse Gemeente Harderwijk deze week tijdens een wijkgemeenteavond bekend gemaakt aan de leden. Zij hebben de volgende dag een uitvoerige brief gehad, meldt de PGH op de website. ,,Het gebouw zal volgend jaar oktober (2014) worden overgedragen aan de koper, Linde Project Realisatie, vermoedelijk om plaats te maken voor woningbouw, vermeldt het bericht. De Protestantse Gemeente Harderwijk is indertijd ontstaan uit het samengaan van de Hervormde Nieuwe Kerk en de Gereformeerde Kerken in Harderwijk. Naast het gebouw van de Nieuwe Kerk staan ook de Plantagekerk, Stadsdennenkerk en de Veldkampkerk te koop, met daarbij twee pastorieën. Volgens de PGH bestaat ook voor de andere kerken belangstelling van kopers.

Eerder dit jaar sloot de Veldkampkerk de deuren. De kerkgangers werden ondergebracht in de Stadsdennenkerk. De Algemene Kerkenraad werkt, in samenspraak met de wijkkerkenraad, aan voorstellen voor de herschikking van de wijken, de gebouwen en drie predikanten. De PGH verkoopt de kerkgebouwen omdat sprake is van overcapaciteit. De aankondiging van de verkoop riep eerder dit jaar veel emotie op.

  • Uit De Stentor, d.d. 14 december 2016

De Nieuwe Kerk aan de Stationslaan in Harderwijk wordt nog voor de zomer gesloopt. Op die plek komen acht woningen.

Harderwijk. De Nieuwe Kerk in Harderwijk wordt tegen de zomer van 2017 gesloopt, 65 jaar na de eerste dienst in dit gebouw. De gemeente verleent medewerking aan de plannen van projectontwikkelaar Linde Project Realisatie in Putten voor de bouw van acht woningen. De Protestantse Gemeente Harderwijk besloot enkele jaren geleden al tot verkoop van de Nieuwe Kerk. Ook de Stadsdennenkerk en de Veldkampkerk worden verkocht en gesloopt. Alleen de Plantagekerk aan de Stationslaan, en de Regenboog in de wijk Drielanden, blijven behouden. Op de locatie van de Nieuwe Kerk wil projectontwikkelaar Evert van der Linde vier vrijstaande woningen bouwen en vier twee-onder-één-kapwoningen. Vanaf de Stationslaan wordt een nieuw pad aangelegd naar een parkeerterreintje aan de achterkant van het terrein. Dit pad is tevens de ontsluitingsweg voor zes van de nieuwe woningen. Het bestemmingsplan dat de woningbouw mogelijk moet maken wordt begin volgend jaar verder behandeld in de gemeenteraad. Projectontwikkelaar Van der Linde verwacht voor de zomervakantie te kunnen beginnen met de sloop van de Nieuwe Kerk. De bouwwerkzaamheden starten aansluitend. De kerkgangers houden 8 januari hun laatste dienst in de Nieuwe Kerk. Een week later nemen zij hun intrek in de Plantagekerk, iets verderop aan de Stationslaan. Ook de Stadsdennenkerk aan de J.P. Heijelaan en de Veldkampkerk aan de Veldkamp worden later gesloopt om plaats te maken voor woningen of appartementen. Woningcorporatie UWOON wil op de plek van de Stadsdennenkerk, die in gebruik werd genomen in 1969, sociale huurwoningen bouwen.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur