Handelingen

Havelte, Uffelterkerkweg 1 - Clemens

Uit Reliwiki

Versie door Erwin (Overleg | bijdragen) op 13 feb 2009 om 11:35


Algemene gegevens
Genootschap : PKN Ned Hervormd
Gemeente : Westerveld
Plaats : Havelte
Adres : Uffelterkerkweg 1
Provincie : Drenthe
Jaar ingebruikname : 1310
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Clemens
Architect :
Monument-status: Rijksmonument


Geschiedenis

toren 1410, '92 aanbouw


Omschrijving

Ned. Herv. KERK met schip ontstaan door verhoging in de 15e eeuw van de voorafgaande romaanse stenen gewelven. Koor uit de 15e eeuw. Inventaris: preekstoel XVII, herenbanken XVIIc. Oorspronkelijk eenklaviers orgel, in 1819 gemaakt door P. van Oeckelen voor de Herv. Kerk te Assen. In 1855 uitgebreid met een Bovenwerk. Van Oeckelen maakte gebruik van ouder pijpwerk en kas-onderdelen. In 1897 geplaatst in Havelte. In de onmiddellijke nabijheid van de kerk twee zgn. duivelsroosters, een aan de zuidwestzijde van de toren en een aan de noordoostzijde van het koor. Deze gaven toegang tot het kerkhof en bevonden zich in de inmiddels verdwenen omheining of ommuring.

Toren van de Ned. Herv. Kerk uit 1410. Klokkenstoel met klok van G. van Wou en J. Schonenborch, 1516, diam. 142,8 cm. Op een steunbeer van de kerk is een marmeren zonnewijzer ingemetseld, gedateerd 1805, signering: AV D W.


<Gallery> Afbeelding:Havelte N.H.Clemenskerk-1450.JPG Afbeelding:Havelte N.H.Clemenskerk-Toren-1410.JPG Afbeelding:Havelte N.H.Clemenskerk met nieuwbouw.JPG Afbeelding:Havelte N.H.Clemenskerk-Orgel 1819.JPG Afbeelding:Havelte N.H.Clemenskerk-Kansel 1663.JPG Afbeelding:Havelte N.H.Clemenskerk-Av.m.tafel en Herenbank.JPG Afbeelding:Havelte N.H.Clemenskerk-Oude Av.m.tafel.JPG Afbeelding:Havelte N.H.Clemenskerk-Doopvont.JPG Afbeelding:Havelte N.H.Clemenskerk-Lezenaar.JPG Afbeelding:Havelte N.H.Clemenskerk-Paaskaars.JPG Afbeelding:Havelte N.H.Clemenskerk-Luidklok 1516.JPG Afbeelding:Bord Clemenskerk.jpg <Gallery>