Handelingen

Hedel, Koningin Wilhelminastraat 4 - Sint Willibrorduskerk (1949 - 2013)

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Hedel, Koningin Wilhelminastraat 4 - Willibrordus)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Willibrordus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Maasdriel
Plaats: Hedel
Adres: Koningin Wilhelminastraat 4
Postcode: 5321TC
Sonneveld-index: 11625
Jaar ingebruikname: 1949
Architect: Bever, C.H. de
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Gebouwd op de plaats van de door oorlogsgeweld vernielde voorganger. Belangrijke vroege wederopbouwkerk, ontworpen door C.H. de Bever in traditionalistische vormen. Deze kerk zou aanvankelijk per 1 juli 2013 buiten gebruik worden gesteld, volgens een brief van het bestuur en de pastores van de Pastorale eenheid Bommelerwaard.

Sluiting 5 juni 2016. Verkocht aan een kunstverzamelaar.

Het orgel

Het orgel is gebouwd door Verschueren Orgelbouw in 1958.

In de media

  • Uit Brabants Dagblad, 3 mei 2016

De Sint-Willibrorduskerk in Hedel gaat sluiten. Op de site van de Franciscusparochie staat te lezen dat op zondag 5 juni om 11.00 uur de laatste viering is en en dat het parochiebestuur de bisschop van het bisdom Den Bosch gaat vragen de kerk per 6 juni aan de eredienst te onttrekken.

De Willibrorduskerk aan de Koningin Wilhelminastraat is op een haar na verkocht. Dat nieuws is parochianen begin april al medegedeeld. Het gebouw plus de pastorie ging medio 2013 in de verkoop, samen met de H.H. Martinus en Barbarakerk in Rossum. Begin dit jaar kondigde het parochiebestuur aan dat ook de katholieke kerken in Alem en Velddriel worden afgestoten. Deze besluiten zijn volgens het bestuur ingegeven door teruglopend kerkbezoek, hoge onderhoudskosten en de eis van het bisdom om te komen tot een sluitende begroting.

In de dagen na 5 juni 2016 wordt de Willibrorduskerk ontruimd en de inventaris wordt herbestemd. Voor de missen van dinsdag en donderdag om 8.00 uur en voor de maandelijkse ouderen­viering op woensdag zullen alternatieven worden gezocht. De pastorie staat ook te koop, maar blijft zolang deze niet verkocht is in gebruik door de pastores Ron van den Hout en Stefan Schevers. De begraaf­plaats blijft open en begraven in Hedel blijft ook mogelijk.

  • Uit Brabants Dagblad, 12 december 2016

De H. Willibrorduskerk in Hedel is verkocht aan kunstverzamelaar Johannes van Rooij uit Den Bosch. Dat liet de parochie donderdag weten op haar website. ,,Na zorgvuldige besprekingen zijn de handtekeningen onder de koop­overeen­komst uiteindelijk gezet", is te lezen. Koper Van Rooij is eveneens eigenaar van het Jeroen Boschhuis aan de Markt in Den Bosch. Wat de kunstverzamelaar exact met de kerk gaat doen, is nog niet bekend. De parochie: ,,Een tentoon­stelling van kunstwerken ligt voor de hand." Een aanzienlijk deel van de collectie van Van Rooij bestaat uit erotische kunst.

Gemeentelijk monument

Begin deze maand (welke maand?) werd bekend dat de H. Willibrorduskerk een gemeentelijk monument blijft. De R.K. parochie Heilige Franciscus had bij de gemeente een verzoek ingediend om de monumentenstatus van de kerk af te halen maar het Maasdrielse college van burgemeester en wethouders besloot anders. „Wij vinden dat de kerk terecht een monument is en dat dat zo moet blijven”, vertelde wethouder Jan-Hein de Vreede destijds.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur