Handelingen

Heemskerk, Anthonie Verherentstraat 4 - Laurentius

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Laurentius
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Heemskerk
Plaats: Heemskerk
Adres: Anthonie Verherenstraat 4
Postcode: 1961GD
Sonneveld-index: 05574
Jaar ingebruikname: 1891
Architect: Tonnaer, J.H.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 21204
05574 Heemskerk RK. H. Laurentius 1891 Anth. Verherenstraat 4 NH..jpg


Geschiedenis

Links in het voorportaal, dat dagelijks open is, bevindt zich een gedenkhoekje met een Mariabeeld. Helaas is vanuit dit portaal geen doorkijk naar de kerkzaal mogelijk. Links achter de St. Laurentiuskerk een mooi groot kerkhof, waarvandaan ook het voormalige klooster links van de kerk is te zien.

  • 2021 - Een klein jaar geleden werd begonnen met de restauratie van alle negentien vensters van de Heemskerkse Laurentiuskerk. Dit jaar werd die voltooid en dat werd zondag in de kerk gevierd met een plechtige inzegening door bisschop monseigneur Jan Hendriks.

Monumentomschrijving Rijksdienst

St. Laurentius, 1889-1891. J.H. Tonnaer. Driebeukige kruisbasiliek in neorenaissancevormen met hoge kruistoren en veelhoekige traptorens te weerszijden van de voorgevel. De houten toren op de kruising is met leien gedekt en bestaat uit twee vierkante en twee achtkantige geledingen, gescheiden door gewelfde dakvlakken. In het schip ronde bakstenen zuilen met natuurstenen banden en ronde scheibogen, waarboven een hoofdgestel. Over de hoofdbeuken houten tongewelven met steekkappen, over de viering een zesdelig houten kruisribgewelf. De zijbeuken dragen stenen kruisribgewelven. Gepleisterde wandvlakken, op de tongewelven een ranken-beschildering. Mechanisch torenuurwerk van Eijsbouts, 1916.

Orgel

Hoofdorgel

Het hoofdorgel is gebouwd door Jos H. Vermeulen in 1930.

Koororgel

Het koororgel is gebouwd door firma B. Pels in 1965, het is afkomstig uit een andere kerk.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur